Sokerilla makeutettuja virvoitusjuomia säännöllisesti juovat diabetespotilaat sairastuvat sydänoireisiin todennäköisemmin ja myös menehtyvät nuorempina kuin muut potilaat. Sokerijuomien vaihtaminen terveellisempiin juomiin kuitenkin kumoaa riskit.

Tiedot käyvät ilmi yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa yli 15 000 tyypin 2 diabetesta sairastavaa miestä ja naista seurattiin lähes 19 vuoden ajan. Ruokavaliosta ja juomavalinnoista kyseltiin 2–4 vuoden välein.

Riski menehtyä seurannan aikana oli tasaisesti sitä suurempi mitä enemmän sokerijuomia potilas joi. Jokainen päivittäinen sokerilimu liittyi 8 prosenttia suurempaan riskiin menehtyä seurannan aikana. Vastaavasti yhden päivittäisen sokerilimun vaihtaminen esimerkiksi kahviin, teehen tai veteen liittyi 18 prosenttia pienempään riskiin menehtyä seurannan aikana.

Yhdysvaltalaisten tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat juomavalintojen vaikuttavan tyypin 2 diabetesta sairastavien ennusteeseen. Ennustettaan voi myös helposti parantaa vaihtamalla epäterveelliset juomat terveellisempiin, tulokset osoittavat.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa BMJ-lehdessä. Yhdeksäntoistavuotisen seurannan aikana 3 500 potilasta sairastui sydän- ja verisuonitautiin ja 7 600 menehtyi.

Uutispalvelu Duodecim

(BMJ 2023;381:e073406)

http://dx.doi.org/10.1136/bmj-2022-073406