Lapset syövät enemmän hedelmiä ja kasviksia iltapalalla, jos iltapalahetkiä pidennetään pikkuisen. Jo noin kymmenen minuutin lisäaika voi riittää, saksalaistutkimus osoittaa.

Saksalaisten tulokset perustuvat kokeeseen, jossa 50 vanhempaa ja lasta söi yhdessä kaksi iltapalaa koeoloissa. Toisella kerralla iltapalaan varattiin saman verran aikaa kuin perheissä yleensä käytettiin iltapalaan (keskimäärin 20 minuuttia), mutta toisella kerralla aikaa pidennettiin 50 prosenttia.

Iltapalalla oli tarjolla leipää, juustoa, leikkeleitä sekä napostelupaloiksi pilkottuja hedelmiä ja kasviksia.

Kun tutkijat analysoivat iltapalahetkien videotallenteet, he havaitsivat lasten syövän noin 100 grammaa enemmän hedelmiä ja kasviksia, kun iltapalalla istuttiin pitempään. Lapset myös söivät tuolloin hitaammin ja kokivat olonsa kylläisemmäksi. Leivän ja leikkeleiden syömiseen iltapalan kesto ei vaikuttanut.

Tulokset ovat uskottavia, mutta ne olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, joissa iltapalahetken pidentämistä tarkastellaan myös kotioloissa. Jos sama temppu toimii myös arkielämässä, pitempi iltapalahetki yhdessä lapsen kanssa voisi parantaa lapsen ravitsemusta huomattavasti.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Network Open 2023;6:e236331)

https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2023.6331