Koronarokotukset ovat suoraan estäneet yli miljoona kuolemaa Euroopassa vuoden 2020 joulukuun jälkeen. Epäsuorasti vaikutus voi olla vielä suurempi.

Tiedot käyvät WHO:n tuoreesta tutkimuksesta, jonka tuloksista kerrottiin tämänvuotisessa ECCMID-kongressissa. ECCMID on Euroopan suurin kliiniseen mikrobiologiaan ja infektiosairauksiin keskittyvä asiantuntijatapahtuma.

Tutkijat käyttivät 26 Euroopan maan viikoittaisia kuolleisuus- ja rokotustietoja vuoden 2020 joulukuusta vuoden 2023 maaliskuuhun ja laskivat, kuinka monta kuolemaa rokotukset estivät.

Rokotukset estivät arvion mukaan yli miljoona kuolemaa ja valtaosa (96 %) vaikutuksesta havaittiin yli 60-vuotiaiden ikäryhmässä. Noin kaksi kolmannesta hyödystä tuli jo ensimmäisellä rokotusannoksella.

Eniten kuolemia rokotukset estivät omikronviruksen kaudella. Ilman rokotuksia omikroniin olisi menehtynyt lähes 600 000 aikuista enemmän, tulokset osoittavat.

Rokotuskattavuus ei vieläkään ole riittävä monissa Euroopan maissa, mutta tutkijat toivovat tulosten kannustavan maiden hallituksia ja kansalaisia. Etenkin yli 60-vuotiaiden ja riskiryhmäläisten rokottaminen olisi tärkeää.

Uutispalvelu Duodecim

(ECCMID 2023, abstract 01898)

https://drive.google.com/file/d/18Q58-zOcz2Z_BZX4YwJ19oekSqwAkk24/view