Riski sairastua sydäninfarktiin on moninkertainen viikon sisällä influenssaan sairastumisesta, tuore tutkimus osoittaa. Hollantilaistutkimuksen tulokset korostavat influenssarokotusten tärkeyttä.

Tutkimuksessa käytettiin tietoja 26 000 laboratoriossa varmennetusta influenssatapauksesta vuosilta 2008–2019. Potilaista 400 oli saanut ainakin yhden sydäninfarktin vuoden sisällä influenssadiagnoosista.

Riski sairastua sydäninfarktiin oli kuusi kertaa suurempi viikon sisällä influenssadiagnoosista, tulokset osoittivat. Tämä havaittiin verrattuna vuotta aiempaan ja vuotta myöhempään ajankohtaan.

Influenssan ja sydänoireiden yhteys on toki tunnettu ennenkin, mutta hollantilaisten tulokset vahvistavat näyttöä entisestään. Influenssavirus voi lisätä veren hyytymistä, mikä yhdessä tulehdustilan kanssa altistaa veritulpille ja sitä kautta sydäninfarkteille ja muille sydänoireille.

Tuloksista kerrottiin tämänvuotisessa ECCMID-kongressissa. ECCMID on Euroopan suurin kliiniseen mikrobiologiaan ja infektiosairauksiin keskittyvä asiantuntijatapahtuma.

Uutispalvelu Duodecim

(ECCMID 2023, abstract 4290)

https://drive.google.com/file/d/1DkOTb7sqsBX80Yu6WEI8EyhHHsO3PMTi/view