Tiukat tavoitteet verenpainehoidossa ehkäisevät sydän- ja verisuonitauteja, mutta suotuisat vaikutukset näyttäisivät ulottuvan myös aivoihin. Tuoreen tutkimuksen perusteella intensiivinen verenpaineen alentaminen saattaa suoraan hillitä aivomuutoksia, jotka on yhdistetty moniin sairauksiin.

Tulokset perustuvat kuuluisan SPRINT-tutkimuksen aineistoihin ja vajaan 500 keskimäärin 68-vuotiaan verenpainepotilaan tietoihin. Puolet potilaista satunnaistettiin ryhmään, jossa systolisen verenpainetason tavoitteeksi asetettiin alle 120 mmHg, ja puolet ryhmään, jossa tavoite oli 140 mmHg.

Intensiivistä verenpainehoitoa saaneiden aivoissa havaittiin useita suotuisia eroja verrokkeihin nähden. Esimerkiksi aivojen valkean aineen muutokset hidastuivat ja aivoverenkierto parani useilla alueilla.

Havainnot vahvistavat näyttöä intensiivisen verenpainehoidon hyödyistä ja osoittavat niiden ulottuvan myös aivoihin. Tulokset voivat myös auttaa entistä paremmin tunnistamaan aivojen alueet, joihin korkea verenpaine vaikuttaa.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Korkeaa verenpainetta potee noin puolet suomalaismiehistä ja kolmannes naisista. Verenpainelääkityksellä on noin puoli miljoonaa. Korkea verenpaine on maailmanlaajuisesti merkittävimpiä terveysriskejä, ja se aiheuttaa vuosittain yli kymmenen miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Korkea verenpaine altistaa monille sairauksille, mm. sydän- ja verisuonitaudeille ja aivoverenkiertohäiriöille.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Network Open 2023;6:e231055)

https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2023.1055