Jatkuvasta ummetuksesta kärsivät voisivat saada apua nieltävistä värinäkapseleista, jotka tärinällä herättelevät suolta toimimaan. Kapselit ovat turvallisia ja poistuvat kehosta ulosteen mukana.

Tiedot käyvät ilmi Gastroenterology-lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jossa 312 kroonista ummetusta potevaa satunnaistettiin nielemään joko värinäkapseli tai lumekapseli viitenä päivänä viikossa kahdeksan viikon ajan.

Värinäkapselin saaneista 23 prosenttia onnistui ulostamaan ainakin kahdesti viikossa, mikä oli selvästi enemmän kuin verrokkiryhmäläisillä, joista vain 11 prosenttia ulosti ainakin kaksi kertaa viikossa. Värinäkapseliryhmäläiset kokivat myös elämänlaatunsa paremmaksi.

Tulokset pitää varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat värinäkapseleiden voivan auttaa kroonistuneen ummetuksen hoidossa. Muihin hoitoihin verrattuna kapselit ovat todennäköisesti kalliita, joten ne saattavat sopia etenkin vaikeisiin tapauksiin, joihin muut keinot eivät ole tepsineet.

Ummetuksesta puhutaan, kun suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai jos uloste on niin kiinteää, että ulostaminen on useimmiten vaikeaa.

Aikuisen ummetuksen tavallisimpia syitä ovat elämäntavat, kuten riittämätön ravintokuitujen saanti, riittämätön nesteiden saanti ja liikunnan puute, mutta myös monet lääkitykset ja sairaudet voivat aiheuttaa ummetusta. Kuitupitoinen ruokavalio, riittävä nesteensaanti, säännöllinen ulostusrytmi ja liikunta ovat ensisijaiset hoidot ummetukseen.

Uutispalvelu Duodecim

(Gastroenterology 2023;164:P1202–1210)

https://doi.org/10.1053/j.gastro.2023.02.013