Hypertrofisen sydänlihassairauden kaltaiset perinnölliset sydänsairaudet voivat huippu-urheilijoilla johtaa sydänperäiseen äkkikuolemaan ja siksi urheilijan ura usein päättyy diagnoosiin. Tuoreen selvityksen perusteella näin ei välttämättä tarvitsisi käydä, sillä uraansa jatkavien riskit näyttävät pelättyä pienemmiltä.

Tutkimukseen osallistui 76 huipputasolla urheilevaa keskimäärin 19-vuotiasta, joista 53 prosentilla oli todettu hypertrofinen sydänlihassairaus, 23 prosentilla pitkä QT -oireyhtymä ja 24 prosentilla jokin muu samankaltainen sydänsairaus.

Potilaista 63 prosenttia oli oireettomia diagnoosin saadessaan. Yleensä sairaus havaittiin sattumalta lääkärikäynnin yhteydessä.

Yli 70 prosenttia urheilijoista oli joutunut lopettamaan urheilun diagnoosin jälkeen, mutta perusteellisten lääkärintarkastusten ja lääkärin kanssa tehdyn riskiarvion ja pohdinnan jälkeen jatkoivat uraansa.

Potilaita on nyt seurattu seitsemän vuotta ja tänä aikana yksikään heistä ei ole menehtynyt. Liikunnan aikaisia sydänoireita on ollut vain yhdellä ja muuna aikana todettuja oireita vain kahdella.

Tulokset olisi hyvä varmistaa suuremmissa ja pitemmissä tutkimuksissa, mutta ne viittaavat urheilu-uran voivan jatkua monien sydänsairauksien jälkeenkin. Tämä edellyttää kuitenkin tarkkaa arviointia ja hoitojen räätälöintiä yhdessä lääkärin kanssa.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(Journal of the American College of Cardiology 2023;82:661–670)

https://www.jacc.org/doi/full/10.1016/j.jacc.2023.05.059