Bakteerin aiheuttamat aivokalvotulehdukset eli bakteerimeningiitit eivät ole enää niin tappavia kuin muutama vuosikymmen sitten. Hoidon parantuminen ja rokotusten tulo markkinoille selittävät kehitystä.

Yli sata maata ja 150 000 potilasta kattavan aineiston perusteella vuoden 2010 jälkeen enää 15 prosenttia potilaista on menehtynyt, kun ennen vuotta 1961 bakteerimeningiitti tappoi 32 prosenttia potilaista.

Bakteerimeningiittikuolleisuus pieneni kaikissa ikäryhmissä. Ainoa poikkeus olivat köyhien maiden aikuiset.

Koko tarkasteltujakson aikana suurin kuolleisuus havaittiin listerian ja meningokokin aiheuttamissa aivokalvotulehduksissa, joihin menehtyi 27 ja 24 prosenttia potilaista.

Kuolleisuuden pienentyminen johtuu tutkijoiden mukaan pääasiassa pneumokokkimeningiitin aiheuttaminen kuolemien vähentymisestä, mikä johtuu pitkälti pneumokokkirokotteiden tulosta markkinoille 2000-luvulla. Myös hoitojen ja tehohoidon kehitys ja uudet antibiootit selittävät kehitystä, tutkijat kirjoittavat.

Ennen pneumokokkirokotteita Suomessa todettiin vuosittain noin 50 bakteerimeningiittiä, mutta rokotteiden myötä ne ovat vähentyneet selvästi. Suotuisasta kehityksestä huolimatta bakteerimeningiitti on edelleen vaarallinen sairaus.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Network Open 2024;7:e2424802)

https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2024.24802