Ulosteen pidätyskyvyttömyydessä peräaukon sulkijalihaksen toiminta on heikentynyt, jolloin ulostetta valuu peräsuolesta muulloinkin kuin ulostaessa. Tampereen seudun väestötutkimuksessa viisi sadasta aikuisesta kärsi ulosteen pidätyskyvyttömyyden oireista vähintään kaksi kertaa kuukaudessa. Vaiva on yleisempi naisilla ja iäkkäillä, mutta voi vaivata myös työikäisiä.

Syyt

Ulosteen karkaaminen voi johtua monista eri tekijöistä. Peräaukon sulkijalihas voi vahingoittua leikkauksen tai synnytyksen yhteydessä. Harvinainen syy on ummetukseen liittyvä kovan ulosteen juuttuminen peräaukon yläpuolelle, jolloin sen sivuitse valuu ulostetta. Etenkin vanhuksilla ulostuslääkkeiden liikakäyttö voi johtaa ulosteen valumiseen. Joidenkin hermotoimintaan vaikuttavien sairauksien (MS-tauti, halvaukset) yhteydessä sulkijalihaksen toiminta voi häiriintyä.

Oireet

Oireita ovat pahentuva tuhriminen tai suolikaasun (pierun) ja ulosteen tahaton karkailu. Näihin voi liittyä vaikeus ulostamisessa ja tunne, ettei peräsuoli tyhjene kunnolla.

Itsehoito

Hoitoon kuuluu aina suolen toiminnan tasaaminen ruokavaliolla ja apteekista saatavilla itsehoitolääkkeillä. Kasvispitoinen ja täysjyvävalmisteita sisältävä ruoka tasaavat suoliston toimintaa. Jos suolen sisältö on löysä, sitä voidaan kiinteyttää apteekista saatavilla rakeisilla kuituvalmisteilla (esimerkiksi Agiocur®, Vi-Siblin®). Niitä käytetään 1–3 annosta päivässä havaitun vaikutuksen mukaan; mitä enemmän käyttää sitä kiinteämmäksi uloste muuttuu.

Toinen itsehoidon kulmakivi on lantionpohjan lihasten vahvistaminen. Siinä käytetyt harjoitukset ovat samoja, joita käytetään virtsankarkailun hoitamisessa (ks. harjoitusohje Virtsankarkailu - harjoitteluohje). Harjoittelun alussa on hyvä saada ohjeita fysioterapeutilta.

Milloin hoitoon

Jos ulosteen karkailu on haittaavaa eivätkä muutaman viikon itsehoidolliset toimet ole sitä riittävästi lievittäneet, on syytä hakeutua lääkäriin.

Hoito

Lääkäri voi ohjata tehokkaampaan lantionpohjan lihasten harjoitteluun. Vatsan toimintaa tasaamaan on mahdollista käyttää loperamidi-lääkettä, jota saa myös ilman reseptiä. Hankalissa tapauksissa sulkijalihasta voidaan korjata leikkauksella, josta neljä viidestä potilaasta hyötyy.

Käytettyjä lähteitä

Aitola P, Luukkonen P. Anaali-inkontinenssin hoito. Duodecim 2009;125:215-20. Lue artikkeli

Kairaluoma MV. Ulosteinkontinenssi. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online, vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 3.5.2018.