Syyt ja löydökset

Lapsilla esiintyy usein iltaisin alaraajojen kipuja, joita kutsutaan kasvukivuksi. Niitä ilmenee jopa puolella lapsista. Kipuja todetaan 3–12-vuotiailla lapsilla. Erityisesti 4–6 vuoden ikäisillä ongelma on yleinen ja todetaan noin kolmasosalla lapsista. Oireet eivät siis ajoitu lapsen nopean kasvun vaiheeseen (murrosikä). Tyypillisesti kivut ilmaantuvat nukkumaanmenon yhteydessä tai nukahtamisen jälkeen. Kolotus tuntuu molemmissa alaraajoissa lähinnä säären etupuolella, polvitaipeissa tai jalkaterissä, harvemmin myös reisissä. Kivun paikka voi vaihdella illasta toiseen. Kivut esiintyvät usein jaksoittaisesti niin, että tuntemuksia on useampana iltana peräkkäin, jota seuraa kivuton jakso. Kipukohtaus saattaa kestää muutamasta minuutista useaan tuntiin. Kipualueella ei ole kosketusarkuutta, tuntopuutoksia tai kyhmyjä. Kivun syytä ei varmuudella tiedetä, mutta ilmeisesti se liittyy enemmän päiväaikaiseen rasitukseen (ylirasitustila) kuin kasvamiseen.

Ehkäisy ja itsehoito

Kasvukipujen ehkäisyyn ei tunneta keinoja. Vastoin esitettyjä käsityksiä, kalkin tai D-vitamiinin anto ei ehkäise kasvukipuja, vaikka niiden käyttö muuten on suositeltavaa. Kipujen paras hoito on vanhempien suorittama alaraajojen hierominen. Muita käytettyjä hoitoja ovat lämpöhauteet, lepo, paikallinen kylmähoito ja alaraajojen venyttely. Ellei hieronta riitä, voidaan käyttää tulehduskipulääkkeitä, jotka usein auttavat. Kasvukivut eivät edellytä lääkärissäkäyntiä, jos ongelma pysyy kohtuullisena.

Milloin hoitoon

Jos lapselle ilmaantuu ylä- tai alaraajan luuhun kyhmy tai kipu, joka pysyy koko ajan samassa paikassa ja pahenee painellessa, lääkärin puoleen on syytä kääntyä. Samoin on hyvä tehdä, jos kipuun liittyy ihon punoitusta, kuumotusta, nivelarkuutta, nivelturvotusta, lihasten toimintahäiriötä, aamujäykkyyttä, ontumista tai yleisoireita, kuten kuumetta, painonlaskua tai väsymystä. Jalkakipujen esiintyminen alle 3-vuotiaalla lapsella edellyttää lääkärikäyntiä.

Kirjallisuutta

  1. Arikka H. Lasten kasvukivut. Duodecim 2010;126:1895–1901
  2. Lahdenne P. Kasvukivut. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 30.11.2020