Rintojen kipu (mastalgia) ja turvotus voi olla tois- tai molemminpuolista. On myös hyvä muistaa, että rinnat ovat harvoin symmetriset kooltaan, ja jopa huomattava kokoero on normaalia. Rintojen kipuilu voi olla jatkuvaa tai vaihdella toistuvasti, yleensä kuukautiskierron mukaan. Rintojen arkuus on tavallinen oire raskauden alussa..

Oireet

Rinnat ovat kipeät ja pinkeät niitä tunnusteltaessa. Kipu ja turvotus voivat tuntua voimakkaammilta liikuttaessa tai juostaessa, jolloin oire voi haitata normaalia työntekoa ja harrastustoimintaa. Kolmella neljästä oireen voimakkuus vaihtelee kuukautiskierron vaiheen mukaan. Oire on yleensä hankalin kierron jälkipuolella, jolloin munasarjassa toimivan keltarauhasen hormonieritys voimistaa arkuutta ja turvotusta. Tällainen oire on hyvänlaatuinen (vaaraton).

Toteaminen

Kaikkien rintaoireiden kohdalla on tärkeää tunnistaa, miten ja milloin oire esiintyy tai pahenee. Rinnat tunnustellaan, myös rintakehän kylkiluiden ja rintalastan alue, koska noin 5 %:lla kipu osoittautuu kylkiluu-rustoperäiseksi rintojen alueen kivuksi (ns. Tietzen oireyhtymä. Tavallinen rintojen kipuilun syy on ns. mastopatia eli rintojen fibrokystiset muutokset .Mastopatiassa rintojen sidekudos ei ole jakautunut tasaisesti, vaan kudosta on rinnoissa siellä täällä kiinteinä kokonaisuuksina. Rinnat ovat muhkuraiset ja paikoitellen tiiviin tuntuiset. Mastopatia ei ole varsinainen tauti, eikä se altista rintasyövälle.

Tutkimuksissa pyritään poissulkemaan kasvaimen mahdollisuus, tarvittaessa mammografia- tai ultraäänikuvauksen tai kummankin avulla. Kasvaimeen liittyvä kipu on yleensä jatkuva ja toispuolinen. Kipu esiintyy rintasyövän ainoana oireena vain 5 %:lla.

Itsehoito

Rintojen arkuutta ja pinkeyttä voi helpottaa käyttämällä oikean kokoisia ja rintaa tukevia liivejä. Erityisesti liikuntaharrastuksissa hyvä liivi on tärkeä; sinänsä liikunta helpottaa turvotuksia. Kipulääkkeet auttavat harvoin tai edes ovat tarpeen.

Rintojen turvotukseen voi vaikuttaa ruokavalio. Erityisesti ennen kuukautisia kannattaa välttää suolaa tai muuten voimakkaasti maustettuja tai rasvaisia ruokia. Painon noustessa rinnatkin kasvavat ja saattavat aristaa enemmän. Näin ollen painonhallinta on tärkeää.

Milloin lääkäriin

Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos omista toimenpiteistä huolimatta oire haittaa päivittäistä elämää. Hormonihoidolla voidaan oiretta joskus helpottaa. Tutkimukset ovat aina aiheen, jos rinnan kipu on äkillinen, uusi oire, jos siihen liittyy poikkeavaa eritettä rinnasta (ks. Maitovuoto rinnoista ja Vuoto rinnasta, rintaerite) tai jos rinnassa tuntuu kyhmy.

Kirjallisuutta

  1. Puistola U. Rintarauhasen tutkiminen; kyhmy tai kipu rinnassa ja hyvänlaatuiset muutokset. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 3.10.2018.