Häntäluuhun kohdistunut isku voi aiheuttaa luun murtumisen, mutta myös pelkkä luun pinnan ja luukalvon vaurioituminen voi aiheuttaa häntäluuhun kovaa kipua. Pääoire vammasta on joka tapauksessa häntäluussa pakaravaon yläosassa tuntuva kipu, joka voi estää suorassa istumisen. Pelkkä häntäluun vaurio ei aiheuta muualle säteileviä kipuja. Jos kipuja on laajemmin tai pakaravakoa ylempänä, kyse on muusta vauriosta.

Itsehoito

Jos häntäluuhun kohdistuneen iskun jälkeen kipu tuntuu vain pakaravaon yläosassa eikä säteile laajemmalle, vaiva ei tarvitse kipulääkityksen lisäksi hoitoa. Murtuma paranee yleensä muutamassa viikossa.

Milloin hoitoon

Jos häntäluuhun sattuneen vamman jälkeen esiintyy säteilykipua tai selkäkipua laaja-alaisemmin kuin häntäluun kohdalla, on syytä hakeutua tutkittavaksi mahdollisen muun vaurion selvittämiseksi. Pelkkä häntäluun murtuma ei edellytä sen paremmin kuvantamistutkimuksia kuin muita hoitotoimenpiteitä. Joissakin tapauksissa murtuman jälkeen voi esiintyä pitkäaikaistakin häntäluukipua, johon voidaan tarvita hoitotoimia.