Lantion etuseinämää pitää yhdessä häpyluuliitos (symfyysi), joka käsittää ruston sekä ylemmät ja alemmat häpysiteet (ks. kuva ). Häpyluuliitoksen löystyminen alkaa ensimmäisen raskauspuoliskon aikana ja lisääntyy vielä viimeisen kolmen kuukauden aikana. Tämä voi aiheuttaa raskauden aikana kipuja. Röntgenkuvissa häpyluuliitoksen on todettu olevan kaksi kertaa leveämpi raskauden aikana kuin muulloin.

Kuva

Häpyliitos sijaitsee keskellä mahanpohjaa ja liittää lantiorenkaan pohjan luut yhteen. Liitoksessa on rustoa (vaaleanpunaisella) ja nivelsiteitä (eivät näy kuvassa).

Ks. Häpyliitoksen kivut (symfyysikivut) raskauden aikana.

Häpyluuliitoksen löystyminen ja liikkuvuus johtuvat todennäköisesti hormonaalisista muutoksista ja ovat pääosin munasarjojen erittämän relaksiinin aikaansaamia. Sinänsä ilmiö on hyvänlaatuinen ja jopa tarkoituksenmukainen. Elimistö valmistautuu synnytykseen, sillä lantiorengas ei ole enää loppuraskaudessa jäykkä vaan joustaa sikiön koon mukaan.

Oireet

Tavallisia oireita ovat kipu häpyliitoksen (symfyysin) alueella, alavatsalla, alaselässä, reisissä tai nivustaipeissa.

Häpyliitoksen liiallinen liikkuvuus (instabiliteetti) voi olla niin kivulias, että pystyasento ja kävely eivät onnistu raskauden viimeisillä viikoilla. Tyypillistä on ns. ankkakäynti kivun ja lonkkien muuttuneen asennon vuoksi. Juuri synnytyksen jälkeen oireena on yleensä alaraajojen liikuttamiseen liittyvä voimakas kipu tai lievempi kipu tai arkuus häpyluuliitoksessa.

Häpyluuliitoksen repeämä on nykyisin erittäin harvinainen raskauteen tai synnytykseen liittyvä lisätauti.

Hoito

Hyvää hoitoa ei tunneta, mutta lepo helpottaa oireita. Liikkuminen on sallittua kivun sallimissa rajoissa. Liikaharjoittelua on syytä välttää ja keskittyä varsinkin lantionpohjan lihasten rentouttamiseen. Kipu on tyypillisesti voimakkain liikkeelle lähtiessä mutta usein jonkin verran helpottuu liikkeen jatkuessa. Myös lantion tukivyö voi helpottaa häpyliitoskivuissa. Vyö tukee ja nostaa kohtua hieman ylöspäin, mikä helpottaa painetta häpyliitosalueella. Kylkiasennossa nukkuessa voi laittaa tyynyn polvien väliin. Kiilatyynyillä voi tukea polvia tai selkää sopivaa lepoasentoa etsittäessä. Voimakkaaseen kipuun voi ottaa kipulääkettä, esimerkiksi parasetamolia. Oireet helpottuvat synnytyksen jälkeen ja häviävät muutaman kuukauden kuluessa.

Jos kipuun liittyy alaraajojen puutumista ja tunnottomuutta tai kipu on niin voimakasta, että se rajoittaa jokapäiväistä elämää, on syytä ottaa asia esiin neuvolassa.