Oireet ja syyt

Näärännäppy (hordeolum) on äkillinen silmän ylä- tai alaluomen talirauhasen (ks. kuva ) tulehdus. Luomen reunaan tai luomen sisään kehittyy melko nopeasti aristava, turvonnut kohta, jossa on punoitusta ja josta voi valua märkääkin. Punoitus ja turvotus voivat levitä koko luomeen, joka aristaa räpyttäessä.

Kuva

Silmäluomen rauhaset. Silmäluomen poikkileikkaus, jossa näkyy silmäluomen eri rauhasia.

Luomirakkula (chalazion) on pitkäaikaisempi luomirauhasen tulehdus, joka johtuu luomen rauhasen tukkeumasta. Luomirakkulasta puuttuvat äkillisen tulehduksen punoitus ja turvotus. Luomirakkulasta on erillinen artikkeli, ks. Luomirakkula (chalazion).

Itsehoito

Näärännäppy paranee yleensä itsestään 1–2 viikossa. Hautominen lämpimällä ja varovainen luomireunan puhdistus voi nopeuttaa paranemista (ks. HUS:n video luomireunan hoidosta). Luomirakkula taas paranee yleensä itsestään muutaman kuukauden kuluessa.

Milloin hoitoon

Jos näärännäppy ei parane 1–2 viikossa tai silmäluomen punoitus ja turvotus pahenee, luomea on syytä käydä näyttämässä lääkärille. Tällöin hoidoksi usein riittää antibioottia sisältävä silmätippa tai -voide, mutta joskus luomen märkäpesäke voidaan joutua avaamaan.

Käytettyjä lähteitä

Ehrenhaus M. Hordeolum. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 19.11.2018.

Kivelä T. Näärännäppy ja luomirakkula. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online , vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 24.8.2016.