Herkässä tai ennenaikaisessa siemensyöksyssä mies laukeaa lähes aina ennen kuin hän itse tai hänen partnerinsa sitä haluaa. Herkän siemensyöksyn ilmetessä ejakulaatio tapahtuu vain vähäisen seksuaalisen stimulaation seurauksena joko ennen yhdyntää, yhdynnän alkaessa tai noin minuutin kuluessa yhdynnän alettua.

Toistuvasti ja usein ilmenevä ennenaikainen siemensyöksy on hyvin tavallinen ongelma, sillä noin joka kolmas mies kärsii siitä ainakin jossakin elämänsä vaiheessa. Ajoittain ilmenevä ennenaikainen siemensyöksy on sen sijaan täysin normaali ilmiö eikä niin ollen edellytä mitään hoitoa. Tavallinen tai keskimääräinen aika yhdynnän alusta siemensyöksyyn on noin 5 minuuttia. Seksifilmien antama kuva yhdynnän pituudesta antaa siten niin miehille kuin naisille väärän kuvan normaalin rakastelun luonteesta ja kestosta. Ongelma ilmenee yleensä nimenomaan yhdyntää yritettäessä, koska valtaosa ongelmasta kärsivistä kykenee pidättämään siemensyöksyään olennaisesti pidempään itsetyydytyksen yhteydessä.

Osa miehistä on kärsinyt ongelmasta koko ikänsä, osalla ongelma ilmenee vasta myöhemmällä iällä. Tavallisimmin nopea siemensyöksy ilmenee nuorella iällä; useimmilla se ilmenee heidän ensimmäisen yhdyntäyrityksensä yhteydessä. Valtaosa miehistä oppii iän ja kokemuksen karttuessa viivästyttämään laukeamistaan. Monet kykenevät viivästyttämään siemensyöksyään pidempiaikaisissa suhteissa, mutta kärsivät nopeasta siemensyöksystä uusien seksuaalikumppanien kanssa. Stressi ja ristiriidat partnerin kanssa voivat olla etenkin ajoittain ilmenevän ennenaikaisen siemensyöksyn taustalla.

Jos ongelma ilmenee tiheämmin uudelleen myöhemmällä iällä, taustalla on usein syystä tai toisesta harventunut seksuaalinen aktiviteetti, voimakas suorituspaine uuden kumppanin kanssa tai heikkoon kiihottumiseen liittyvä vaikeus säädellä siemensyöksyn ajoitusta. Joillakin miehillä uudelleen ilmennyt nopea siemensyöksy voi liittyä säännöllisen alkoholinkäytön lopettamiseen. Nämä miehet ovat osin huomaamattaan oppineet käyttämään alkoholia keinona viivästyttää laukeamistaan sen sijaan, että he olisivat opetelleet muilla tavoilla hallitsemaan laukeamisen ajoitusta. Runsas alkoholin tai muiden päihteiden käyttö on usein kuitenkin myös syy nopeaan siemensyöksyyn. Joskus sydän- tai muista sairauksista kärsivät voivat pelätä rakastelun vaikutuksia sairauteensa ja laueta sen vuoksi nopeasti. Erektiovaikeuksien taustalla olevat sairaudet tai lääkkeet voivat myös olla osasyy ennenaikaiseen siemensyöksyyn.

Itsehoito

Usein toistuva nopea siemensyöksy aiheuttaa miehille monasti huomattavaakin kärsimystä, kun he kokevat olevansa kyvyttömiä tyydyttämään kumppaniaan seksuaalisesti. Ongelmasta kärsivän kannattaa aina keskustella ongelmasta avoimesti partnerinsa kanssa. Avoimuus vähentää olennaisesti ongelman taustalla usein olevaa suorituspainetta. Partnerin tuki on tärkeä osa nopean siemensyöksyn hoitoa. Saatavilla on useita hyviä jokaiselle sopivia kirjoja, joiden tarjoamat neuvot yleensä auttavat ongelman ratkaisemisessa.

Valtaosa ennenaikaisesta siemensyöksystä kärsivistä miehistä saavat hyödyn seuraavasta yksinkertaisesta harjoitteesta:

I vaihe: Tee tämä harjoite ainakin kolmasti tai useammin viikossa 2–4 viikon ajan.

 1. Masturboi käsin, kunnes tunnet siemensyöksyn olevan juuri tulossa.
 2. Keskeytä masturbointi ja odota 60 sekunnin ajan.
 3. Aloita masturbointi uudelleen ja laske aika, kunnes tunnet taas siemensyöksysi olevan melkein tulossa.
 4. Keskeytä masturbointi ja odota taas 60 sekuntia.
 5. Toista tämä 4–5 kertaa ja lopuksi anna mielihyväsi voimistua siemensyöksyyn saakka.

Säännöllisten harjoitteiden seurauksena aika siemensyöksyn tuloon pitenee.

II vaihe: Tee tämäkin harjoite ainakin kolmasti tai useammin viikossa.

 1. Masturboi käsin, kunnes tunnet siemensyöksyn olevan juuri tulossa. Tämän jälkeen hidasta stimulaatiota sen verran, että ejakulaatio ei tapahdu, mutta säilytät mielihyvän tunteen lähes samassa tasossa. Siemensyöksyn tulon estämiseksi peniksen stimulaatiota tulee usein vähentää tuntuvasti ja joskus keskeyttää kokonaan, mutta päämäärä on säilyttää sekä ärsyketaso että erektio koko harjoitteen ajan. Harjoitusten seurauksena huomaat, että ejakulaatiokynnyksesi on selvästi noussut ilman erektion häviämistä. Päämääränä on jatkaa tätä harjoitetta noin 20 minuutin ajan.
 2. Opi tunnistamaan PC (pubococcygeus) -lihaksesi (häpyluu-häntäluulihas). Tämän lihaksen avulla kykenet keskeyttämään virtsasuihkun kesken virtsaamisen. Opettele harjoitteiden avulla käyttämään tätä lihasta ja tuntemaan, miltä tämän lihaksen puristaminen ja rentouttaminen tuntuvat masturbaation ja kiihottumisen aikana. Joillakin miehillä lihaksen puristaminen pitkittää siemensyöksyn tuloa, joillakin lihaksen rytminen kouristaminen ja rentouttaminen estää siemensyöksyn tulon.
 3. Tämän jälkeen voit siirtyä saman luonteisiin hallintaharjoitteisiin yhdynnän aikana. Harjoittele siemensyöksyn viivyttämistä samaan tapaan kuin masturboidessasi käsin. Siemensyöksyn melkein tullessa hidasta liikettäsi tai pysähdy liikkeissäsi kokonaan. Usein yhdyntäharjoitteiden aluksi et kykene hallitsemaan siemensyöksyn tuloa yhtä helposti kuin masturboidessasi käsin. Harjoittelun ja partnerin ymmärtävän tuen avulla useimmat miehet oppivat hallitsemaan siemensyöksynsä tuloa itseään ja partneriansa tyydyttävällä tavalla. Harva kuitenkaan onnistuu tässä joka ikinen kerta.

Siemensyöksyn viivästämisen harjoittelu on usein tehokkaampaa, jos voit tehdä harjoitteet yhdessä partnerisi kanssa seuraavaan tapaan:

 1. Pari aloittaa tavalliset esileikit, joissa partneri stimuloi käsin penistä, kunnes mies kokee olevansa lähellä siemensyöksyä.
 2. Partneri puristaa penistä muutaman sekunnin terskan liittymäkohdasta siittimen varteen, jonka seurauksena paine siemensyöksyyn menee ohi.
 3. Partnerin irrotettua puristavan otteensa peniksestä esileikki aloitetaan uudelleen noin puolen minuutin kuluttua. Puristettaessa peniksen erektio heikkenee, mutta jäykistyy uudelleen esileikkejä jatkettaessa.
 4. Miehen tuntiessa uudelleen siemensyöksyn lähestyvän partneri puristaa penistä uudelleen. Toistamalla tämä useampia kertoja mies voi työntää peniksensä partneriin ilman siemensyöksyä. Muutamien harjoituskertojen tuloksena mies oppii useimmiten tunnistamaan siemensyöksyn lähestymisen ja viivästyttämään sitä haluamallaan tavalla.

Milloin hoitoon

Jos nopea siemensyöksy jatkuu partnerin tuesta ja itsehoitokirjojen harjoitteista huolimatta, ongelmasta kärsivän kannattaa usein lähikuukausien aikana kääntyä seksuaalisten toimintahäiriöiden hoitoon erikoistuneen psykoterapeutin tai seksologin puoleen. Yleensä suhteellisen lyhytkestoinen käyttäytymisterapeuttinen hoito auttaa poistamaan tai olennaisesti lievittämään ongelmaa. Ennenaikaisen siemensyöksyn hoidossa voidaan joskus käyttää myös serotoninergisiä lääkkeitä. Jotkut miehet ovat saaneet avun sivelemällä ennen yhdyntää puuduttavaa voidetta siittimen päähän ja pyyhkimällä voiteen pois ennen yhdyntää. Puuduttava voide voi kuitenkin myös vähentää yhdynnästä saatavaa nautintoa.

Sukupuolikumppanin osallistuminen hoitoon voi edesauttaa hoitoa olennaisella tavalla.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Lääkärikirja Duodecimin artikkelit:

Käytettyjä lähteitä

Apter D, Väisälä L, Kaimola K (toim.). Seksuaalisuus. Kustannus Oy Duodecim 2007.

Kontula O. Mielen seksuaalisuus – matka kiihottumisen alkulähteille. 2., uudistettu painos, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Mattila A, Lönnqvist J. Seksuaalihäiriöt. Kirjassa: Lönnqvist J, Henriksson M, Marttunen M, Partonen T (toim.). Psykiatria. 12. painos. Kustannus Oy Duodecim 2017; s. 444-459.

Polonsky DC. Talking About Sex. American Psychiatric Press, Washington DC 1995.

Wincze JP, Weisberg RB. Sexual dysfunction: A guide for assessment and treatment. 3rd edition. The Guilford Press, New York 2015.