Sydämen kuuntelu

Sydämen perustutkimus on stetoskoopin avulla tehty sydänäänien kuuntelu. Siinä kuuluvat sydämen supistumisen ja läppien liikkeen aiheuttamat ensimmäinen ja toinen sydänääni. Jos sydämessä on rakenteellinen vika, seurauksena voi olla normaalien sydänäänten muuttuminen ja ylimääräisten äänien eli sivuäänien ilmaantuminen. Sivuäänet paljastavat usein sydänvian esim. vastasyntyneellä. Kuuntelu ei kuitenkaan koskaan ole täysin luotettava, sillä monet viat eivät sivuääntä aiheuta. Kuuntelulöydös myös muuttuu ajan mukana. Nykyisin kuuntelun ohella lasten sydänlääkäreiden perustutkimuksiin kuuluukin ultraäänitutkimus, joka paljastaa hyvin herkästi sydämen rakenteelliset viat.

Viaton sivuääni

Sydämen sivuäänet eivät suinkaan aina merkitse sydänvikaa. Itse asiassa sivuääni on todettavissa usein lapsilla, joilla on täysin normaali sydän. Tällaista sivuääntä kutsutaan funktionaaliseksi tai "viattomaksi". On arvioitu, että virtausääni kuuluu vähintään joka viidenneltä lapselta ja ainakin joskus (esim. kuumeen yhteydessä) yli puolelta lapsista. Funktionaalinen sivuääni johtuu verenvirtauksesta, ja usein sydämen toiminnan kiihtyessä myös sivuäänen voimakkuus kasvaa. Toisinaan tällainen lapsi kutsutaan uudestaan kuunneltavaksi kuumeen mentyä ohitse. Tavallisimmat viattomat sivuäänet ovat ns. Stillin ääni ja laskimohumina. Usein lääkäri ei löydöksestä edes mainitse. Toisaalta lääkäri voi olla kiinnostunut siitä, onko sivuääni kuulunut aiemmin, sillä se vaikuttaa löydöksen merkittävyyden arviointiin. Koska sivuääni usein koetaan vaaralliseksi, on tärkeää, että asia puhutaan selväksi saman tien, jottei löydöksestä jää epäilyksiä tai pelkoja.

Milloin hoitoon

Sydämen sivuääni on siis stetoskoopilla kuultavissa oleva hiljainen ääni, jota ei paljain korvin kuule. Ohjaus lasten sydänlääkärin tutkimukseen tehdään silloin, kun halutaan varmistaa, että ääni ei liity sydämen tai suurten valtimoiden rakenteeseen. Osana tutkimuksia mitataan verenpaineet, otetaan keuhkoröntgenkuva ja sydänfilmi (EKG) sekä nykyisin usein suoritetaan sydämen ultraäänitutkimus.

Kirjallisuutta

  1. Leskinen M. Lapsen sydämen sivuääni – milloin tarvitaan jatkotutkimuksia. Duodecim 2006;122(16):2039-43
  2. Jokinen E. Sivuääni lapsen sydämessä. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 25.1.2021.