Tytöillä emätinvuoto sekä emättimen suun punoitus ja kutina ovat harvinaisia ennen murrosikää. Leikki-ikäisillä tytöillä, jotka ovat hiljattain ruvenneet käymään itsenäisesti WC:ssä, emättimen vuotoa ja kutinaa saattaa kuitenkin esiintyä. Ongelmana voi tällöin olla se, että paperilla pyyhkiminen tapahtuu väärinpäin eli peräaukosta eteenpäin, jolloin suolen bakteereja joutuu emättimeen aiheuttaen lievän tulehduksen. Hoidoksi useimmiten riittää, että pyyhkimisen tekniikka opetetaan lapselle huolellisesti.

Toinen harvinainen emättimen suun kutinan ja vuodon syy on kihomatotulehdus, joka vaatii lääkehoidon.

Kolmas, niin ikään harvinainen syy eritevuotoon leikki-ikäisellä tytöllä on vierasesineen joutuminen emättimeen, jolloin helposti syntyy märkäinen tulehdus.

Myös eräät hormonaaliset ongelmat voivat aiheuttaa veristä vuotoa emättimestä.

Englantilaistutkimuksessa emätinvuodon syyt olivat: emätintulehdus 82 %, vierasesine 3 %, emättimen kehityshäiriö 5 % ja seksuaalinen hyväksikäyttö (5 %).

Milloin hoitoon

Ennen murrosikää ilmaantuva emätinvuoto on aina peruste hakeutua hoitoon. WC-opetuksen lisäksi voidaan vuotoa hoitaa suun kautta annettavalla antibioottilääkityksellä. Jos herää epäily vierasesineen joutumisesta emättimeen tai ns. hormonaalisesta syystä (verinen vuoto), lapsi ohjataan aina tarkempiin tutkimuksiin lastentautien poliklinikalle. Huomattavaa on, että ennen murrosikää hiivatulehdus, joka on aikuisten naisten tavallisin vuodon syy, on erittäin harvinainen, mikä johtuu emättimessä vallitsevista olosuhteista.

Kirjallisuutta

  1. Bumbuliene Ž, Venclaviciute K, Ramašauskaite D ym. Microbiological findings of vulvovaginitis in prepubertal girls. Postgrad Med J 2014;90(1059):8-12. PMID: 24191064
  2. McGreal S, Wood P. Recurrent vaginal discharge in children. Pediatr Adol Gynecol 2013;26(4):205−208.