Elohiiri eli myokymia tarkoittaa yksittäisen lihaksen ei-tahdonalaista supistelua. Tavallisesti supistelu ja siihen liittyvä nykinä esiintyvät toisessa alaluomessa tai muualla silmän ympäristössä. Supistelu ja nykiminen kestävät kerrallaan muutamasta minuutista korkeintaan muutamaan tuntiin. Näitä supistelujaksoja voi olla useita, mutta ne loppuvat tavallisesti viimeistään muutamassa päivässä.

Lihassupistelun syytä ei tunneta. Väsymys, stressi, ruumiillinen rasitus ja runsas kofeiinipitoisten juomien nauttiminen voivat herkistää sille. Samoin alkoholi ja tupakointi voivat aiheuttaa oireilua.

Pelkästä lihasnykimisestä ei tarvitse huolestua, sillä sitä esiintyy ajoittain lähes jokaisella eikä se ole merkki mistään sairaudesta. Jos elohiiri jatkuu useita viikkoja, leviää muihin lihaksiin ja esiintyy muitakin lihasperäisiä oireita, on syytä hakeutua tutkimuksiin.

Jatkuvaa ja häiritsevää lihasnykinää hoidetaan ensin kotikonstein kiinnittämällä huomiota yllä mainittuihin altistaviin tekijöihin (riittävä uni, lepo ja veden juonti liikunnan jälkeen sekä kofeiinipitoisten juomien, tupakoinnin ja alkoholin välttäminen). Mikäli vaiva siitä huolimatta jatkuu, sitä voidaan hoitaa botuliinipistoksilla. Vaiva paranee tavallisesti pienelläkin botuliiniannoksella kuukausiksi tai kokonaankin jopa yhdellä pistoskerralla.

Kirjallisuutta

  1. Atula S. Elohiiri (myokymia). Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 20.5.2018.