Elohiiren riskitekijät

Elohiiren syytä ei tunneta. Väsymys, stressi, ruumiillinen rasitus ja runsas kofeiinipitoisten juomien nauttiminen voivat herkistää myokymialle. Samoin alkoholi ja tupakointi voivat aiheuttaa oireilua.

Elohiiren oireet

Tavallisesti lihassupistelu ja siihen liittyvä nykinä esiintyvät toisessa alaluomessa tai muualla silmän ympäristössä. Supistelu ja nykiminen kestävät kerrallaan muutamasta minuutista korkeintaan muutamaan tuntiin. Näitä supistelujaksoja voi olla useita, mutta ne loppuvat tavallisesti viimeistään muutamassa päivässä.

Elohiiren itsehoito

Jatkuvaa ja häiritsevää lihasnykinää hoidetaan ensin kotikonstein kiinnittämällä huomiota yllä mainittuihin altistaviin tekijöihin (riittävä uni, lepo ja veden juonti liikunnan jälkeen sekä kofeiinipitoisten juomien, tupakoinnin ja alkoholin välttäminen).

Milloin hoitoon

Pelkästä lihasnykimisestä ei tarvitse huolestua, sillä sitä esiintyy ajoittain lähes jokaisella eikä se ole merkki mistään sairaudesta. Jos elohiiri jatkuu useita viikkoja ja leviää muihin lihaksiin ja esiintyy muitakin lihasperäisiä oireita, on syytä hakeutua tutkimuksiin.

Mikäli myokymia jatkuu kuukausia, sitä voidaan hoitaa botuliinipistoksilla. Vaiva paranee tavallisesti pienelläkin botuliiniannoksella kuukausiksi tai kokonaankin jopa yhdellä pistoskerralla.

Kirjallisuutta

  1. Atula S. Elohiiri (myokymia). Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 25.8.2021.