Tauti on yleisin 15–30-vuotiailla miehillä. Yli 40-vuotiailla se on harvinainen. Sen syntymistä edistävät liikapaino, karvainen pakaravako ja istumatyö.

Pakaravaon paiseen oireet

Pakaravaon paiseen oireena on paikallinen kipu pakaravaossa peräaukon yläpuolella. Kipu tuntuu varsinkin istuessa ja kohtaa painellessa, mutta alueella voi olla myös jatkuvaa särkyä. Paikalla tuntuu aristava ja usein punoittava patti. Ontelosta voi erittyä märkää ja verta.

Milloin hoitoon

Kun epäillään paisetta pakaravaossa, on syytä hakeutua saman vuorokauden kuluessa hoitoon.

Pakaravaon paiseen hoito

Antibiootti ei tulehdusta paranna, vaan lääkäri avaa paiseen paikallispuudutuksessa ja tyhjentää sen märästä ja mahdollisista karvoista yms. Paise paranee, mutta tilaan liittyy uusiutumistaipumus.

Uusiutumista voidaan ehkäistä huolehtimalla pakaravaon puhtaudesta. Suihkun yhteydessä pakaravako pestään huolellisesti ja siitä poistetaan irtokarvat ja nöyhtä.

Jos paise uusiutuu usein, sinus pilonidalis voidaan poistaa leikkauksella.

Pakaravaon paiseen ehkäisy

Pakaravaon paise uusiutuu herkästi.

Uusiutumista voi parhaiten ehkäistä pakaravaon puhtaudesta huolehtimalla sekä istumatyön ja ylipainon vähentämisellä.

Irtokarvat ja nöyhtä poistetaan pesun yhteydessä. Karvojen poiston (höylä, kemiallinen tai laserpoisto) on todettu ehkäisevän uusiutumista.

Pakaravakoon kohdistuvaa painetta on mahdollista minimoida esim. työergonomisella suunnittelulla.

Kirjallisuutta

  1. Salava A. Sinus pilonidalis. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 2.11.2015.
  2. Ridanpää T ym. Sinus pilonidalis. Suomen Lääkärilehti 2005;60:5261-3.