Syyt ja oireet

Sienet varastoivat itseensä energiaa sienisokerina eli trehaloosina. Sieniaterialla voidaan saada sienisokeria 1–6 grammaa.

Erityinen ruoansulatusentsyymi trehalaasi hajottaa sienisokerin suolessa osiinsa, jotka imeytyvät verenkiertoon. Osalta ihmisiä entsyymi puuttuu, jolloin sienisokeri ei imeydy vaan kulkeutuu paksusuoleen. Seurauksena on vatsavaivoja: löysiä ulosteita, vatsan turvotusta ja ilmavaivoja. Vaivat alkavat 15–120 minuutin kuluttua sienten syömisestä ja häviävät 1–2 päivän kuluessa itsestään.

Jos toistuvasti saa sieniaterian jälkeen vatsavaivoja, syynä voi olla sienisokeri. Tilaa kutsutaan trehaloosi-intoleranssiksi. Siihen liittyvät oireet ja niiden syntytapa ovat samankaltaiset kuin maitoon liittyvässä laktoosi-intoleranssissa. Sienisokeria pilkkova trehalaasi-entsyymi on rakenteeltaan erilainen kuin maitosokeria pilkkova laktaasi-entsyymi. Sen vuoksi laktoosi-intoleranssiin käytettävä laktaasivalmiste ei tehoa trehaloosi-intoleranssissa.

Trehaloosi-intoleranssin yleisyyttä ei tunneta, mutta se on ilmeisesti paljon harvinaisempi kuin laktoosi-intoleranssi.

Tutkiminen ja hoito

Trehaloosi-intoleranssia voidaan selvittää tutkimuksella, jossa nautitaan trehaloosia, ja sen jälkeen tehdään mittauksia. Tutkimuksia ei kuitenkaan yleensä tarvita, sillä jos toistuvasti esiintyy vatsavaivoja sieniaterian jälkeen, trehaloosi-intoleranssi on todennäköinen. Hoitona on sienituotteiden välttäminen.