Oireet

Lievässä tulehduksessa tiehyestä tuleva märkäerite on ainoa oire. Vaikeammassa tulehduksessa tiehyeen tukkeuduttua rauhaseen syntyy paise, joka on kivulias ja vaikeuttaa istumista ja kävelemistä. Yleisoireena voi olla kuumetta.

Bartholinin rauhasen kysta (rakkula) muodostuu tavallisesti tulehduksen jälkitilana rauhastiehyeen ja on monesti oireeton. Kasvaessaan kysta voi aiheuttaa yhdyntäkipuja. Se voi myös tulehtua uudelleen ja muodostaa paiseen.

Taudin toteaminen

Normaalisti Bartholinin rauhanen ei ole tunnusteltavissa. Pieni Bartholinin rauhasen kysta on usein oireeton sattumalöydös gynekologisessa tutkimuksessa.

Bartholinin rauhasen tulehdus on helppo todeta tavallisen gynekologisen tutkimuksen yhteydessä. Emättimen suulla, ison häpyhuulen alla on arka, punoittava ja kuumoittava paise. Tulehdus on tavallisesti bakteerien aiheuttama sekainfektio. Tippurin ja klamydian mahdollisuus on muistettava.

Bartholinin rauhasessa esiintyvä syöpäkasvain on harvinainen. Yli 40-vuotiailla potilailla on Bartholinin rauhasen kystan tai paiseen hoidossa otetaan tarvittaessa kudosnäyte pahanlaatuisuuden poissulkemiseksi.

Hoito

Jos häpyhuuleen on kehittynyt kipeä paise, se puhkaistaan päivystyksenä. Antibioottilääkitys liitetään mukaan jatkohoidoksi, jos paise on kookas tai potilaalla on kuumetta. Jos tulehdus on levinnyt laajemmin pehmytkudoksiin, hoidetaan tulehdus sairaalahoidossa.

Jos tulehdukset toistuvat useamman kerran, kannattaa koko rauhanen poistaa leikkauksessa tai laserilla. Samoin jos tulehduksen jälkeen häpyhuuleen jää haittaava kysta, se poistetaan. Joskus kystan voi tyhjentää neulalla, jos se aiheuttaa vaivoja kokonsa puolesta.

Kystaan syntynyttä paisetta hoidetaan kuten muutakin paisetta. Sen sijaan oireetonta kystaa ei tarvitse hoitaa.

Mikäli raskauden aikana kehittyy Bartholinin rauhasen tulehdus, se hoidetaan normaaliin tapaan avaamalla paise. Jos loppuraskaudessa todetaan haittaava kysta, se tyhjennetään neulalla aspiroiden ja hoidetaan muuten vasta synnytyksen jälkeen.

Ehkäisy

Bartholiniittiin ei tunneta omin toimin toteutettua ehkäisyä. Jos rauhastulehduksia esiintyy toistuvasti, voidaan harkita Bartholinin rauhasten poistoa leikkauksella, mikä ehkäisee uusintatulehduksia.

Kirjallisuutta

  1. Heinonen PK. Bartholiniitti ja Bartholinin kysta. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 14.6.2018.