Bartholinin rauhaset sijaitsevat osittain isojen häpyhuulten takana emättimen suuaukon vieressä lantionpohjan sisällä. Rauhanen on parillinen ja noin senttimetrin kokoinen. Sen kahden senttimetrin mittainen tiehyt avautuu pienten häpyhuulten takaosan sisäpinnalle. Rauhanen erittää limaa ja kosteuttaa emättimen aukkoa. Joskus rauhanen voi tulehtua. Noin 2 % naisista kärsii elinaikanaan Bartholinin rauhasen sairauksista.

Oireet

Lievässä tulehduksessa tiehyestä tuleva märkäerite on ainoa oire. Vaikeammassa tulehduksessa tiehyeen tukkeuduttua rauhaseen syntyy paise, joka on kivulias ja vaikeuttaa istumista ja kävelemistä. Yleisoireena voi olla kuumetta.

Bartholinin rauhasen kysta (rakkula) muodostuu tavallisesti tulehduksen jälkitilana rauhastiehyeen ja on monesti oireeton. Kasvaessaan kysta voi aiheuttaa yhdyntäkipuja. Se voi myös tulehtua uudelleen ja muodostaa paiseen.

Taudin toteaminen

Normaalisti Bartholinin rauhanen ei ole tunnusteltavissa. Pieni Bartholinin rauhasen kysta on usein oireeton sattumalöydös gynekologisessa tutkimuksessa.

Bartholinin rauhasen tulehdus on helppo todeta tavallisen gynekologisen tutkimuksen yhteydessä. Emättimen suulla, ison häpyhuulen alla on arka, punoittava ja kuumoittava paise. Tulehdus on tavallisesti bakteerien aiheuttama sekainfektio. Tippurin ja klamydian mahdollisuus on muistettava.

Milloin lääkäriin

Jos häpyhuuleen on kehittynyt kipeä paise, se puhkaistaan päivystyksenä. Antibioottilääkitys liitetään mukaan jatkohoidoksi, jos paise on kookas tai potilaalla on kuumetta. Jos tulehdus on levinnyt laajemmin pehmytkudoksiin, hoidetaan tulehdus sairaalahoidossa.

Jos tulehdukset toistuvat useamman kerran, kannattaa koko rauhanen poistaa leikkauksessa. Samoin jos tulehduksen jälkeen häpyhuuleen jää haittaava kysta, se poistetaan leikkauksessa. Joskus kystan voi tyhjentää neulalla, jos se aiheuttaa vaivoja kokonsa puolesta.

Kystaan syntynyttä paisetta hoidetaan kuten muutakin paisetta.Sen sijaan oireetonta kystaa ei tarvitse hoitaa.

Mikäli raskauden aikana kehittyy Bartholinin rauhasen tulehdus, se hoidetaan normaaliin tapaan avaamalla paise. Jos loppuraskaudessa todetaan haittaava kysta, se tyhjennetään neulalla aspiroiden ja hoidetaan muuten vasta synnytyksen jälkeen.

Ehkäisy

Bartholiniittiin ei tunneta omin toimin toteutettua ehkäisyä. Jos rauhastulehduksia esiintyy toistuvasti, voidaan harkita Bartholinin rauhasten poistoa leikkauksella, mikä ehkäisee uusintatulehduksia.

Käytettyjä lähteitä

Heinonen PK. Bartholiniitti ja Bartholinin kysta. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 14.6.2018.