Pyogeeninen granulooma (granuloma pyogenicum) on melko yleinen, nopeasti kasvava hyvänlaatuinen ihokasvain, joka koostuu verisuonista ja löysästä sidekudoksesta. Virusinfektioiden, pienten vammojen, ihon verisuonten kehityshäiriöiden ja hormonien katsotaan edesauttavan sen syntyä.

Pyogeenisia granuloomia todetaan sekä aikuisilla että lapsilla, usein alakouluikäisillä. Tyyppipaikkoja ovat pää, ylävartalo, sormet ja varpaat, etenkin kynnenvieruskudokset. Niitä esiintyy myös limakalvoilla. Raskausaikana jopa 5 %:lla odottavista äideistä on pyogeeninen granulooma suun limakalvolla. Joidenkin lääkehoitojen, kuten aknelääke isotretinoiinin sekä tiettyjen syöpälääkkeiden, yhteydessä ilmenee joskus pyogeenisia granuloomia tavallisimmin kynsivallin seudussa.

Oireet

Pyogeeninen granulooma on tavallisesti 5–6 mm:n läpimittainen, puolipallon muotoinen, punainen ja kosketusarka kasvain (ks. kuva ). Se kasvaa muutamassa viikossa ja vuotaa helposti verta.

Kuva

Pyogeeninen granulooma. Pyogeeninen granulooma (ks. Pyogeeninen granulooma) sormessa. Kyseessä on bakteerien aiheuttama pieni ihokasvannainen. Se on läpimitaltaan tavallisesti noin 5 mm, puolipallon muotoinen, punainen ja aristava.

Taudin toteaminen

Tyypillisessä tapauksessa diagnoosi on helppo tehdä kasvaimen ulkonäön perusteella. Joskus se voi muistuttaa muita kasvaimia, muun muassa melanoomaa. Sellaisissa tapauksissa kasvain poistetaan leikkaamalla mikroskooppitutkimukseen.

Hoito

Raskauden aikana syntyneet kasvaimet parantuvat yleensä itsekseen synnytyksen jälkeen. Muiden pyogeenisten granuloomien hoito tapahtuu lääkärissä. Kasvain voidaan poistaa kirurgisesti, laserilla, nestetyppijäädytyksellä tai sähköhyydytyksellä. Se ei yleensä uusiudu.

Ehkäisy

Kynsivallitulehdukset ja sisäänkasvaneet kynnet tulisi hoitaa ajoissa, sillä niissä pyogeenisten granuloomien riski on suurentunut. Muuten niitä ei voi ehkäistä.

Kirjallisuutta

  1. Pierson J C. Pyogenic granuloma (lobular capillary hemangioma). eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 21.2.2020.