Pyogeeninen granulooma (granuloma pyogenicum) on melko yleinen, nopeasti kasvava hyvänlaatuinen ihokasvain. Se koostuu verisuonista ja löysästä sidekudoksesta. Pienten vammojen, ihon verisuonten kehityshäiriöiden, virusinfektioiden, hormonien ja tiettyjen lääkkeiden katsotaan edesauttavan sen syntyä.

Pyogeenisia granuloomia todetaan sekä aikuisilla että lapsilla. Tyyppipaikkoja ovat pää, ylävartalo, sormet ja varpaat, etenkin kynnenvieruskudokset. Niitä esiintyy myös limakalvoilla. Raskausaikana jopa 5 %:lla odottavista äideistä on pyogeeninen granulooma, useimmiten suun limakalvolla. Joidenkin lääkehoitojen, kuten aknelääke isotretinoiinin ja tiettyjen syöpälääkkeiden, yhteydessä ilmenee joskus pyogeeninen granulooma, tavallisimmin kynsivallin seudussa.

Pyogeenisen granulooman oireet

Pyogeeninen granulooma on yleensä 6–7 millimetrin läpimittainen, puolipallon muotoinen punainen kasvain (ks. kuva  ). Se kasvaa muutamassa viikossa ja vuotaa helposti verta. Pinta voi olla haavautunut tai rupeutunut.

Kuva

Pyogeeninen granulooma. Pyogeeninen granulooma sormessa. Kyseessä on hyvänlaatuinen verisuonikasvain. Se on läpimitaltaan tavallisesti noin 6 millimetriä, puolipallon muotoinen, punainen ja joskus aristava.

Pyogeenisen granulooman toteaminen

Tyypillisessä tapauksessa diagnoosin voi tehdä kasvaimen ulkonäön perusteella. Joskus pyogeeninen granulooma muistuttaa muuta ihokasvainta, kuten melanoomaa. Sen vuoksi kasvain poistetaan usein leikkaamalla tai siitä otetaan ensin koepala mikroskooppitutkimusta varten.

Pyogeenisen granulooman hoito

Raskauden aikana syntyneet kasvaimet parantuvat yleensä itsekseen synnytyksen jälkeen. Muiden pyogeenisten granuloomien hoito tapahtuu lääkärissä. Kasvain voidaan poistaa kirurgisesti, laserilla, nestetyppijäädytyksellä tai sähköhyydytyksellä. Joissakin tilanteissa voidaan käyttää paikallista tai sisäistä beetasalpaaja-lääkettä.

Pyogeeninen granulooma voi uusiutua hoidon jälkeen.

Pyogeenisen granulooman ehkäisy

Kynsivallintulehdukset ja sisäänkasvaneet kynnet tulisi hoitaa ajoissa, sillä niissä pyogeenisten granuloomien riski on suurentunut. Muuten pyogeenisia granuloomia ei voi ehkäistä.

Kirjallisuutta

  1. Pierson J C. Pyogenic granuloma (lobular capillary hemangioma). eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 21.2.2020.
  2. Dany M. Beta-blockers for pyogenic granuloma: a systematic review of case reports, case series, and clinical trials. J Drugs Dermatol 2019;18(10):1006–10.