Yleistä

Kirkkaan sitkeän liman täyttämää rakkulaa alahuulen limakalvolla, kielen pinnalla tai muualla suun limakalvolla kutsutaan limarakkulaksi eli mukoseeleksi. Suun pohjassa olevaa, kielenalussylkirauhaseen liittyvää limarakkulaa sanotaan ranulaksi.

Mukoseele syntyy, kun limakalvolla olevan sylkirauhasen tiehyt tukkeutuu tai rauhanen vaurioituu. Rauhasen erittämä lima kertyy joko rakkulaksi tai se purkautuu ympäröivään kudokseen. Usein rakkulan syntymistä edeltää pieni vamma, esimerkiksi huulen joutuminen hampaitten väliin. Limarakkuloita esiintyy niin lapsilla kuin aikuisillakin.

Mukoseelen oireet

Mukoseelet voidaan jakaa pinnallisiin ja syviin. Pinnallinen mukoseele on kirkas, muutaman millimetrin tai enintään senttimetrin läpimittainen rakkula (ks. kuva ). Joskus niitä on useita samalla kertaa. Rakkula kehittyy melko nopeasti, muutamassa tunnissa, ja se voi kasvaa parin seuraavan päivän kuluessa. Rakkula on sormin tunnustellessa kivuton, mutta sen joutuminen hampaitten väliin sattuu. Pinnallisen rakkulan sisältö tyhjentyy yleensä itsekseen suuhun päivien tai muutaman viikon kuluessa. Limarakkula voi uusiutua.

Kuva

Mukoseele (limarakkula) pinnallisena huulessa. Kirkkaan, sitkeän liman täyttämää rakkulaa alahuulen tai kielen limakalvolla, joskus suun pohjassa tai posken limakalvolla, sanotaan limarakkulaksi eli mukoseeleksi. Usein rakkulan syntymistä edeltää pieni vamma, esimerkiksi huulen joutuminen hampaitten väliin.

Syvä mukoseele punertaa pinnaltaan, sillä sen päällä on verisuonia sisältävää limakalvoa. Se voi aristaa (ks. kuva ). Läpimitta on yleensä suurempi kuin pinnallisen mukoseelen eli 5–10 mm, joskus enemmänkin. Syvä mukoseele voi tyhjentyä itsekseen viikkojen tai kuukausien kuluessa, mutta joskus kirurginen tai muu hoito on tarpeen.

Kuva

Mukoseele (limarakkula) syvällä huulessa. Kirkkaan, sitkeän liman täyttämää rakkulaa alahuulen tai kielen limakalvolla, joskus suun pohjassa tai posken limakalvolla, sanotaan limarakkulaksi eli mukoseeleksi. Usein rakkulan syntymistä edeltää pieni vamma, esimerkiksi huulen joutuminen hampaitten väliin.

Mukoseelen toteaminen

Mukoseelen diagnoosiin ei tavallisesti tarvita muuta kuin kliininen tutkimus. Pitkään kestäneissä tapauksissa rakkula poistetaan kirurgisesti ja kudosnäyte tutkitaan mikroskooppisesti.

Mukoseelen itsehoito

Pinnallinen mukoseele häviää usein nopeasti, eikä sille tarvitse tehdä mitään.

Milloin lääkäriin?

Pitkään kestävä mukoseele on viisainta näyttää lääkärille tai hammaslääkärille. Limarakkulan voi tyhjentää neulalla, ja tarvittaessa se poistetaan kirurgisesti. Myös nestetyppijäädytystä tai laseria käytetään hoitona.

Mukoseelen ehkäisy

Jos mukoseele liittyy tapaan pureskella huulia tai posken limakalvoa, tätä tapaa kannattaa vältää. Muuten mukoseelen ilmaantumista ei pysty ehkäisemään.

Kirjallisuutta

  1. Flaitz CM. Mucocele and ranula. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 19.10.2020.
  2. Kotimäki J. Suunpohjan ranula. Duodecim 2011;127(4):363