Kirkkaan, sitkeän liman täyttämää rakkulaa alahuulen limakalvolla tai kielen alapinnalla, joskus suun pohjassa, kitalaessa tai posken limakalvolla sanotaan mukoseeleksi, suupohjassa myös ranulaksi. Sellainen syntyy, kun huulen tai kielen limakalvossa olevan pienen sylkirauhasen tiehyt tukkeutuu eikä sylki pääse purkautumaan normaalisti suun sisään.

Usein rakkulan syntymistä edeltää pieni vamma, esimerkiksi huulen joutuminen hampaitten väliin. Mukoseeleä on useammin lapsilla kuin aikuisilla, yhtä usein pojilla/miehillä kuin tytöillä/naisilla, 1–2 henkilöllä tuhatta henkilöä kohti.

Oireet

Mukoseelet jaetaan tavallisesti syviin ja pinnallisiin. Pinnallinen mukoseele on kirkas, muutaman millimetrin, harvoin yli yhden senttimetrin läpimittainen rakkula (ks. kuva ). Joskus niitä on useita samalla kertaa. Rakkula kehittyy melko nopeasti, muutamassa tunnissa, ja voi kasvaa parin seuraavan päivän kuluessa. Usein mukoseelen koko vaihtelee tunnista tai päivästä toiseen. Rakkula on sormin tunnustellessa kivuton, mutta sen joutuminen hampaitten väliin sattuu. Pinnallinen rakkula tyhjentyy itsekseen suuhun päivien tai muutaman viikon kuluessa. Se voi uusiutua.

Kuva

Mukoseele (limarakkula) pinnallisena huulessa. Kirkkaan, sitkeän liman täyttämää rakkulaa alahuulen limakalvolla tai kielen alapinnalla, joskus suun pohjassa tai posken limakalvolla sanotaan mukoseeleksi (ks. Limarakkula (mukoseele) suun limakalvolla). Usein rakkulan syntymistä edeltää pieni vamma, esimerkiksi huulen joutuminen hampaitten väliin.

Syvä mukoseele punertaa pinnaltaan, sillä sen päällä on verisuonia sisältävää limakalvoa. Se voi aristaa (ks. kuva ). Sellaisen läpimitta on tavallisesti 5–10 mm, eikä sen koko juuri muutu päivienkään kuluessa. Syvä mukoseele tyhjentyy itsekseen tavallisesti 3–6 viikon kuluessa, mutta tyhjentyminen voi viedä kuukausiakin.

Kuva

Mukoseele (limarakkula) syvällä huulessa. Kirkkaan, sitkeän liman täyttämää rakkulaa alahuulen limakalvolla tai kielen alapinnalla, joskus suun pohjassa tai posken limakalvolla sanotaan mukoseeleksi (ks. Limarakkula (mukoseele) suun limakalvolla). Usein rakkulan syntymistä edeltää pieni vamma, esimerkiksi huulen joutuminen hampaitten väliin.

Taudin toteaminen

Mukoseelen diagnoosiin ei tavallisesti tarvita kuin kliininen tutkimus. Pitkään kestäneissä tapauksissa rakkula poistetaan kirurgisesti ja tutkitaan mikroskooppisesti.

Itsehoito

Pinnallinen mukoseele häviää tavallisesti niin nopeasti, ettei sille tarvitse tehdä mitään. Rakkulaan voi tarvittaessa pistää puhtaalla neulalla reiän, jolloin sen tyhjentyminen nopeutuu.

Milloin lääkäriin?

Pitkään kestävä mukoseele on viisainta näyttää lääkärille tai hammaslääkärille. Sellainen poistetaan tarvittaessa kirurgisesti. Myös nestetyppijäädytystä tai laseria voidaan käyttää.

Ehkäisy

Mukoseelen ilmaantumista tai sen toistumista ei pysty ehkäisemään.

Kirjallisuutta

  1. Flaitz CM. Mucocele and ranula. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen)
  2. Kotimäki J. Suunpohjan ranula. Duodecim 2011;127(4):363