Arpijuovat (raskausarvet, striat) liittyvät usein raskauteen, nopeaan painonnousuun tai lihasten kasvuun, jolloin iho ei ehdi venyä riittävästi ja sidekudos repeää (kuva  ). Raskausarpia syntyy raskauden aikana yhdeksälle kymmenestä naisesta, yleensä vatsan, pakaroiden ja rintojen alueelle. Arpijuovia todetaan myös yli puolella nuorista naisista ja yli kolmanneksella nuorista miehistä.

Kuva

Nivustaipeen seudun arpijuova. Arpijuova on tässä tapauksessa aiheutunut voimakkaan kortisonivoiteen pitkäkestoisesta käytöstä. Nivustaipeen ihottuman syynä on ollut sienitulehdus (silsa), jota on virheellisesti hoidettu kortisonilla.

Edellä mainittujen syiden lisäksi arpijuovia voivat aiheuttaa pitkä sisäinen kortisonilääkitys tai vahvojen kortisonivoiteiden käyttö. Myös anabolisten steroidien käyttö lihasmassan lisäämiseen voi aiheuttaa arpijuovia.

Arpijuovien oireet

Arpijuovat ilmestyvät ilman näkyvää traumaa, ja ne ovat oireettomia. Aluksi juovat punoittavat, mutta ne vaalentuvat vuosien mittaan ja muuttuvat lähes huomaamattomiksi vaaleiksi arviksi. Iho arpijuovien kohdalla jää ohueksi ja hiukan kiiltäväksi, ja se rikkoutuu muuta ihoa helpommin.

Juovat ovat selässä vaakasuuntaisia ja kyljissä, vatsassa, reisissä ja olkavarsissa pituussuuntaisia. Suurin haitta on kosmeettinen.

Arpijuovien toteaminen

Diagnoosiin riittää arpijuovien näkeminen. Altistavat tekijät selvitetään ja tarvittaessa tehdään joitakin laboratoriokokeita. Koepalaa ei tarvita.

Arpijuovien itsehoito

Markkinoilla on lukuisia kosmeettisia tuotteita arpijuovien ja raskausarpien hoitoon. Niiden tehosta ei kuitenkaan ole näyttöä. Juoville alttiiden ihoalueiden kevyt hieronta ja rasvaus saattavat vähentää etenkin raskausarpien syntyä.

Milloin lääkäriin?

Diagnoosissa on harvoin epäselvyyttä. Paras hoitovaste saadaan siinä vaiheessa, kun juovat ovat punertavia eivätkä vielä vaaleita arpia. Lääkäri voi tarvittaessa määrätä tretinoiinivoidetta, joka nopeuttaa arpijuovien häviämistä. Se ei kuitenkaan sovellu käytettäväksi raskausaikana. Juovia voidaan hoitaa myös erityyppisillä lasereilla.

Arpijuovien ehkäisy

Kasvuvaiheessa ja aikuisenakin tulisi huolehtia siitä, että painon ja lihasmassan kertyminen tapahtuvat tasaiseen tahtiin. Vahvoja kortisonivoiteita ja muita arpijuovien kehittymiseen vaikuttavia lääkehoitoja käytetään vain lääkärin ohjeiden mukaan.

Kirjallisuutta

  1. Alaiti S. Striae distensae. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 22.2.2022.