Fotodynaamisessa hoidossa (valoaktivaatiohoito, PDT-hoito) hoidettavaan kudokseen annostellaan ensin valolle herkistävää lääkeainetta, jonka jälkeen kudos valotetaan ja haitalliset solut tuhoutuvat. Fotodynaamista hoitoa käytetään ennen kaikkea ihon okasolusyövän esiasteiden ja pinnallisten tyvisolusyöpien hoitoon.

Ihon kasvainten fotodynaaminen hoito

Ihon kasvaimista fotodynaamiseen hoitoon soveltuvat aktiininen keratoosi, Bowenin tauti eli ihon pintasyöpä ja pinnallinen tyvisolusyöpä eli basaliooma.

Aluksi hoitoalueelta poistetaan sarveistunut kudos ja alue puudutetaan tarpeen mukaan. Sen jälkeen alueelle levitetään metyyliaminolevulinaattivoide, joka peitetään muovikelmulla 2–4 tunniksi. Vaihtoehtoisesti annosteluun voidaan käyttää aminolevuliinihappolaastaria. Lääkeaine imeytyy tervettä kudosta voimakkaammin syöpäsoluihin ja muihin epänormaaleihin soluihin ja muuttuu valoherkäksi porfyriiniksi. Kun alue sitten valotetaan tietyn aallonpituuden omaavalla valolla, porfyriinit aktivoituvat ja tuhoavat kohdesolut.

Aktiinisessa keratoosissa riittää yleensä yksi hoitokerta. Tulos tarkastetaan kontrollikäynnillä ja tarvittaessa annetaan toinen hoitokerta. Bowenin taudissa ja ihon tyvisolusyövässä hoito toistetaan 1–2 viikon kuluttua.

Ohuempien ihomuutosten hoidossa käytetään myös ns. päivänvalo-PDT:tä, jolloin valolähde on luonnon näkyvä valo.

Fotodynaamisen hoidon yleisin ja kiusallisin haitta on hoidettavalla alueella tuntuva kipu, jota esiintyy useammalla kuin joka toisella potilaalla. Päivänvalo-PDT:ssä kipu on selvästi vähäisempää. Kipu häviää yleensä muutamassa tunnissa, ja sitä voidaan estää puuduttamalla alue ennen hoitoa. Muita tavallisia haittoja ovat hoitoalueen punoitus, rupeutuminen tai haavautuminen, jotka voivat kestää joitakin viikkoja. Lopullinen hoitotulos on yleensä hyvä eikä hoito sinänsä aiheuta arpia tai muuta kosmeettista haittaa.

Muut käyttökohteet

Ihosyöpien ja niiden esiasteiden lisäksi fotodynaaminen hoito soveltuu ihon laaja-alaisten valovaurioiden hoitoon. Sitä on kokeiltu jonkin verran myös muiden ihosairauksien, kuten aknen ja kynsisienen hoitoon. Muita vakiintuneita käyttöaiheita ovat silmänpohjan kostea ikärappeuma ja tietyt sisäelinten syöpäkasvaimet.