Aikuisten punasarveistuma

Yli puolet tautitapauksista on aikuisten "klassista" punasarveistumaa. Taudin kehitys on nopea. Ensin ilmestyy päänahkaan, vartalolle ja raajoihin lohenpunaisia saarekkeita, joissa karvatuppien suut ovat korostuneet (kuva  ). Saarekkeet leviävät nopeasti kattaen lähes koko ihon (erytrodermia eli punaiho). Siellä täällä on normaalin ihon saarekkeita. Kämmenien ja jalkapohjien iho paksuuntuu (ns. sarveisihoisuus eli keratoderma) ja muuttuu muun ihon tavoin lohenpunaiseksi. Myös kynsimuutoksia voi esiintyä. Lisäksi esiintyy kohtalaista tai kovaa kutinaa.

Kuva

Punasarveistuma (pityriasis rubra pilaris) rinnassa. Muutaman viikon kestänyt punasarveistuma keski-ikäisellä miehellä. Iho-oireet levisivät koko ihoon, ja erityisesti kämmeniin ja jalkapohjiin. Kuva: Matti Hannuksela

Diagnoosin voi tehdä ihottuman ulkonäön perusteella, mutta usein otetaan myös koepala. Ennuste on hyvä: noin 80 % tämän tyypin tapauksista paranee itsestään kolmessa vuodessa. Vaikeiden oireiden lievittämiseen käytetään muun muassa A-vitamiinijohdannaista, asitretiinia, tai immunosuppressiivisia lääkehoitoja.

Noin 5 prosenttia aikuisten punasarveistumista luokitellaan epätyypillisiksi. Ihottuma on silloin ulkonäöltään epätyypillinen ja tauti on luonteeltaan krooninen.

Lasten punasarveistuma

Noin 10 % kaikista tautitapauksista on lasten "klassista" punasarveistumaa. Se alkaa yleensä alle kaksivuotiaana ja häviää vuoden sisällä. Taudissa nähdään samanlaisia lohenpunaisia, näppyläisesti sarveistuneita saarekkeita kuin aikuisten vastaavassa taudissa (kuva  ).

Kuva

Punasarveistuma (pityriasis rubra pilaris) lapsella. Pityriasia rubra pilaris eli punasarveistuma on lapsilla harvinainen. Ihottuma muistuttaa psoriaasia, mutta on väriltään oranssinpunainen. Polvet ja kyynärpäät ovat ihottuman tyypillisiä paikkoja, mutta sitä voi esiintyä myös vartalolla ja päänahassa.

Nuorten paikallinen punasarveistuma

Noin neljännes tautitapauksista on nuorten paikallista punasarveistumaa. Kyynärpäihin ja polviin ilmestyy esimurrosiässä tarkkarajaiset, usein kiilamaiset, näppyläisesti sarveistuneet läiskät (kuva ). Muutokset säilyvät vuosia, joillakin koko loppuelämän (kuva  ).

Kuva

Punasarveistuma kyynärpäässä. Kyynärpäihin ja polviin rajoittuva punasarveistuma lienee huomattavasti yleisempää kuin mitä diagnosoidaan. Tauti ei leviä muualle, ja rasvaiset perusvoiteet riittävät sen hoidoksi. Kuva: Matti Hannuksela

Kuva

Punasarveistuma polvessa. Paikallinen, krooninen punasarveistuma (pityriasis rubra pilaris) polvessa. Hoitona käytetään rasvaisia voiteita.

Nuorilla esiintyy joskus epätyypillistä punasarveistumaa, johon liittyy kämmenien ja jalkapohjien ihon paksuuntuminen. Tämä tautimuoto on usein perinnöllinen.

HIV-infektioon liittyvä punasarveistuma

HIV-infektioon voi liittyä aknetyyppisiä näppylöitä sekä karvatuppien aukkojen sarveistumista.

Kirjallisuutta

  1. Shenefelt PD. Pityriasis rubra pilaris. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 11.9.2020.