Kun kolmioliina tai muu tuki poistetaan ja hoitava lääkäri antaa luvan olkanivelen liikutteluun, tee seuraavat liikeharjoitukset ainakin kolme kertaa päivässä ja kutakin liikettä 10–20 kertaa. Näin saat olkapääsi vähitellen taas kuntoon.

  1. Pyörittele hartioita etu- ja takakautta ympäri. Liikkeiden aikana kädet roikkuvat sivuilla rentoina.
  2. Istu kylki pöydän reunaa vasten, nosta kipeä käsi pöydälle ja rauhallisesti työnnä kättä pöydän pintaa pitkin niin pitkälle kuin kipu antaa myöten.
  3. Istu kipeän käden puoleinen kylki pöydän reunaa vasten. Nosta yläraaja pöydälle kyynärnivel noin 90 asteen kulmassa. Nosta olkavartta irti pöydän pinnasta. Älä taivuta vartaloasi terveelle puolelle.
  4. Nojaa terveellä kyynärvarrella pöytään, anna kipeän yläraajan roikkua rentona kohti lattiaa. Heiluta kättä eteen ja taakse, sivulta sivulle ja pyöritä olkapäästä lähtien koko kättä. Tee liikkeet rennosti ja irtonaisesti muutama minuutti kerrallaan.

Jos edellä mainitut liikkeet eivät aiheuta kohtuutonta kipua, aloita kuvan kohtien A–E mukaiset harjoitukset olkaniveltä vakauttavien lihasten voimistamiseksi. Aloita kohtien A–C harjoituksista ja tee kutakin 10–15 kertaa aamuin ja illoin joka päivä. Siirry kahden viikon kuluttua kohtien D ja E harjoituksiin. Käytä kotona alussa kevyttä kuminauhavastusta tai kuntosalilla kevyttä vetotaljavastusta. Siirry vähitellen voimakkaampaan vastukseen.

Kuva

Olkaluun sijoiltaanmeno - harjoitusliikkeet. Harjoitusohjelma olkapään lihasten vahvistamiseksi sijoiltaanmenon jälkeen. Vastuksena voi näyttää kuminauhaa.