Yleistä

Takotsubokardiomyopatia aiheuttaa äkillisesti alkavan rintakipukohtauksen. Se on saanut nimensä japanilaisesta mustekalojen pyyntiruukusta (tako tsubo), jota sydämen vasen kammio muistuttaa ainakin sairauden alkuvaiheessa. Aluksi kohtaus muistuttaa sydäninfarktia ja edellyttää välitöntä sairaalahoitoa.

Koska osalla potilaista sairauskohtaus alkaa voimakkaan tunnejärkytyksen yhteydessä tai jälkeen, puhutaan myös "särkyneen sydämen oireyhtymästä". Äkillisellä runsaalla adrenaliinin ja muiden stressihormonien erittymisellä arvellaan olevan merkittävä osuus oireyhtymän syntymisessä. Sairautta on eniten vaihdevuosi-iän ylittäneillä naisilla.

Takotsubokohtauksen oireet

Kohtaus alkaa kovana äkillisenä rintakipuna. Samalla voi tulla hengenahdistusta (hengityksen salpautumisen tunnetta) ja pahoinvointia. Potilas voi jopa hetkeksi menettää tajuntansa. Kohtausta on oireiden perusteella mahdoton erottaa paljon tavallisemmasta sydänkohtauksesta (sydäninfarktista). Niinpä tarvitaan välitöntä sairaalahoitoa.

Takotsubokohtauksen tutkiminen

Kohtauksen seurauksena sydänfilmissä (EKG:ssä) ja sydänlihasvaurion merkkiainetutkimuksissa todetaan sydäninfarktiin sopivia muutoksia. Niinpä yleensä tehdään sepelvaltimoiden varjoainekuvaus, jossa sepelvaltimot todetaankin yllättäen terveiksi, tai niissä ei ainakaan todeta ahtaumia tai tukosta. Samalla kuitenkin sydämen vasen kammio todetaan varjoainekuvauksessa tai ultraäänitutkimuksessa ruukkumaiseen muotoon pyöristyneeksi.

Takotsubokohtauksen hoito ja ennuste

Sydänlääkkeiden avulla kohtaus menee sairaalahoidossa ohi yleensä parin vuorokauden kuluessa, ja potilas voidaan päästää kotiin. Sydämen seinämässä voi olla liikehäiriötä muutamien viikkojen ajan. Yleensä tervehtyminen voidaan todeta ultraäänitutkimuksessa noin neljän viikon kuluttua. Tämänkin jälkeen ainakin ns. ACE:n estäjälääkitystä kannattaa yleensä jatkaa, jopa pysyvästi.

Lisätietoa aiheesta

Särkyneen sydämen mysteeri. Sydänliitto/Sydän.fi, verkkosivu.

Kirjallisuutta

  1. Laine M, Sinisalo J. Takotsubokardiomyopatia. Kirjassa: Airaksinen J, Aalto-Setälä K, Hartikainen J, ym. (toim.). Kardiologia. Kustannus Oy Duodecim 2016, s. 433-434.
  2. Sinisalo J. Takotsubokardiomyopatia. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim 14.3.2019.