Tietzen oireyhtymä voi selittää runsaat 10 % äkillisistä rintakivuista, eli se on melko yleinen. Kipu tuntuu yleensä kylkiluun ja kylkiruston rajalla, joitakin senttimetrejä rintalastasta poispäin (ks. kuva Rintakehän luut ja rustot).

Kuva

Rintakehän luut ja rustot

Kipukohta on painellessa arka ja turvonnut. Vaiva on yleensä vain yhden mutta joskus useamman kylkiluun alueella ja toispuolinen. Rintakehän epätavallinen kuormitus, kuten voimakas rasitus, yskä tai syvään hengittäminen pahentavat kipua, joka on luonteeltaan terävää tai jomottavaa ja jonka voimakkuus vaihtelee.

Kylkiluun ja kylkiruston liitoskohdan kipeytymiselle ja turvotukselle ei ole selvää syytä, mutta joskus sen voi selittää rintakehään kohdistunut vamma tai poikkeava rasitus, esimerkiksi soutaminen. Vaiva on jonkin verran yleisempi naisilla, mutta sitä esiintyy kaiken ikäisillä, myös lapsilla.

Vaiva paranee yleensä itsestään muutamassa viikossa, mutta oire saattaa joskus kestää pitkäänkin, jopa 1–2 vuotta.

Tietzen oireyhtymän kanssa samantapainen ja tätä yleisempi vaiva on kylkiluu-kylkirustoliitoksen kiputila, kostokondriitti, mutta tähän ei liity kipukohdan turvotusta. Kipu on samankaltainen kuin Tietzen oireyhtymässä, ja myös kostokondriitti paranee ajan myötä itsestään.

Milloin hoitoon

Rintakehällä ilman selvää syytä tuntuva äkillinen kipu on etenkin ensi kertaa esiintyessään aihe hakeutua kiireellisesti ammattilaisen tutkittavaksi. Tärkeää on sulkea pois samantapaisia oireita antavat vakavat sydämen, keuhkojen ja aortan sairaustilat.

Kun vakavammat sairaudet on suljettu pois, Tietzen oireyhtymää tai kostokondriittia voidaan hoitaa tulehduskipulääkkeillä tai parasetamolilla.

Kirjallisuutta

  1. Mikkelsson M. Tietzen oireyhtymä. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 3.12.2018.
  2. Costochondritis. DynaMed Plus (Internet, vaatii käyttäjätunnuksen). Ipswich (MA): EBSCO Information Services. 1995 - . Record No. 114285. (Päivitetty 22.3.2018, luettu 5.5.2022).