Varfariinilääkitys (Marevan®) vähentää veren hyytymistä estämällä tiettyjen K-vitamiinista riippuvaisten hyytymistekijöiden muodostumista elimistössä. Siksi ravinnon K-vitamiinipitoisuuteen kiinnitetään yleensä hoidon aikana huomiota.

K-vitamiinin saanti eri ruoka-aineista

Mitä runsaampaa K-vitamiinin saanti ravinnosta on, sitä vähemmän K-vitamiinin saannin vaihtelut vaikuttavat Marevan®-lääkkeen annosteluun. Myös perimä vaikuttaa Marevan®-lääkkeen aineenvaihduntaan.

Vihreitä lehtikasviksia – ruusukaalia, pinaattia, nokkosta, lehtikaalia – tulee käyttää kohtuudella. Esimerkiksi lautasellinen pinaattikeittoa tai 2–3 nuppua ruusukaalia ei aiheuta ongelmia. Greippi- ja karpalomehuja ei tule käyttää, sillä ne vaikuttavat lääkkeen aineenvaihduntaan hidastavasti ja voivat johtaa lisääntyneeseen vuotoriskiin. Muita rajoituksia ei kasvisten, marjojen ja hedelmien osalta juurikaan ole.

Mustaherukoissa on jonkin verran K-vitamiinia, mutta niitä ei erityisesti tarvitse välttää. Jos varfariinihoidon vaikutusta kuvaava INR-laboratorioarvo heittelee, voi kokeilla marjojen osalta niiden yhteismäärän rajoittamista n. 2 dl:aan päivässä. Tämä koskee siis marjojen kokonaismäärää kaikki marjat mukaan lukien. K-vitamiinista tämä ei johdu, koska suurimmassa osassa marjoja K-vitamiinia on vain vähän. Taustalla ovat ilmeisesti marjojen sisältämät bioaktiiviset yhdisteet, jotka vaikuttavat lääkkeen tehoon.

Vastoin yleistä harhakäsitystä sitrushedelmien K-vitamiinipitoisuus on olematon, eikä niitä tarvitse välttää.

Yleisiä ravitsemusohjeita varfariinihoidon aikana

Ravintolisistä saatavat suurehkot annokset A-, C-, E- ja K-vitamiineja vaikuttavat hoitotasoon. Esim. 500 mg C-vitamiinia sisältäviä valmisteita ei tulisi käyttää. D-vitamiinivalmisteilla ei ole yhteisvaikutusta Marevan®-hoidon tehoon.

Luontaistuotteita tulee välttää, sillä ne voivat vaikuttaa Marevan®-lääkkeen aineenvaihduntaan. Kalaöljyvalmisteet vaikuttavat veren hyytymiseen, joten niiden käytöstä tulee neuvotella lääkärin kanssa. Paastoa Marevan®-hoidon aikana ei suositella.

Alkoholia tulee Marevan®-hoidon aikana käyttää vain satunnaisesti ja kohtuudella, esim. lasi viiniä aterialla. Tonic-vesi sisältää kiniiniä, mikä voimistaa lääkkeen vaikutusta, joten sitä ei tule käyttää.

Liian tiukka ruokavalio-ohjeistus voi johtaa kovin vähäiseen K-vitamiinin saantiin ja edelleen herkästi heitteleviin INR-arvoihin. Tällaisessa tilanteessa ruokavalion monipuolistaminen auttaisi. Suurella todennäköisyydellä muutos vaikuttaa aluksi INR-arvoon. Tällöin lääkkeen annostelu muokataan sopivaksi ja sen jälkeen hoitotasapainossa pysyminen onkin yleensä huomattavasti aiempaa helpompaa.

Varfariinin annostus sovitetaan aina potilaan ruokavalioon eikä toisin päin.