Markkinoija

ORGANON FINLAND

Vaikuttava aine

desloratadiini, pseudoefedriini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään allergisen kausinuhan, esimerkiksi ns. heinänuhan hoitoon, kun tilaan liitty tukkoisuutta.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Aikuisille yleensä yksi säädellysti vapauttava tabletti kahdesti päivässä. Lääkkeen sisältämän pseudoefedriinin takia sitä ei saa käyttää yhtäjaksoisesti pidempään kuin 10 päivän ajan. Pidempiaikaisessa käytössä pseudoefedriini aiheuttaa ja ylläpitää nenän tukkoisuutta. Ei alle 12-vuotiaille lapsille.

Lääkkeen ottaminen

Säädellysti vapauttava tabletti otetaan täyden vesilasillisen kera. Se on nieltävä kokonaisena eikä sitä saa murskata, halkaista tai pureskella. Voidaan ottaa ruuan kanssa tai ilman. Alkoholin käyttöä tulee välttää hoidon aikana. Pseudoefedriini aiheuttaa doping-testissä positiivisen tuloksen.

Vaikutustapa

Desloratadiini ja muut antihistamiinit vaimentavat allergia- eli yliherkkyysreaktioiden yhteydessä liiallisena vapautuvan histamiinin vaikutuksia. Näin kirkaslimainen nuha, silmien vuotaminen, aivastelu ja kutina lievittyvät.

Pseudoefedriini supistaa nenän limakalvon verisuonia ja vähentää nenän tukkoisuutta. Näin vaikuttavia lääkeaineita kutsutaan dekongestanteiksi.

Haittavaikutukset

Lääke voi aiheuttaa sydämen tiheälyöntisyys, levottomuutta, univaikeuksia, huimausta, suun kuivumista, väsymystä tai uneliaisuutta. Pseudoefedriinin takia lääkkeen käytöstä pitää keskustella lääkärin kanssa, jos on silmänpainetauti eli glaukooma tai sydän- ja verisuonisairauksia. Muiden lääkkeiden käytöstä kannattaa keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa. Runsasta alkoholin käyttöä kannattaa lääkityksen aikana välttää.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käyttöä ei suositella raskauden aikana eikä imetyksen yhteydessä

Säilytys

Säilytä alle 30 °C. Pidä läpipainopakkaus ulkopakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Sinivalkoinen, kaksikerroksinen, soikea tabletti, jossa ”D12” leimattuna siniseen kerrokseen.

Hinta ja pakkaustiedot