Markkinoija

POA PHARMA SCANDINAVIA

Vaikuttava aine

biperideeni

Käyttötarkoitus

Parkinsonin taudin eri muotojen hoito. Lisäksi tiettyjen psyykenlääkkeiden aiheuttamien vapinaoireiden hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Hoito aloitetaan yleensä pienehköllä annoksella, jota nostetaan tehoa ja haittavaikutuksia tarkkaillen. Myöhemmin saatetaan pyrkiä jälleen alentamaan annosta niin kauan kuin lääkkeen tehon kesto sen sallii.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään runsaan nesteen kera.

Vaikutustapa

Parkinsonin tauti aiheuttaa erityisesti vartalon ja ylipäänsä lihasten jäykkyyttä, käsien ja usein myös pään vapinaa sekä liikkeiden hitautta ja niukkuutta. Akinetonin vaikuttava aine kuuluu ns. antikolinergisiin lääkkeisiin, jotka lievittävät parkinsonismin oireita aivojen välityksellä. Lääke auttaa vapinaan ja lihasten jäykkyyteen ja myös vähentää hidasliikkeisyyttä, jolloin kaatumistaipumus vähenee. Lääke lievittää myös tautiin liittyviä psyykkisiä oireita, kuten masentuneisuutta ja ärtyisyyttä.

Haittavaikutukset

Etenkin hoidon alkuvaiheessa näöntarkkuus voi heikentyä, ja silmänpaine voi nousta. Muita yleisimpiä haittavaikutuksia ovat suun kuivuus, verenpaineen lasku ja vähentynyt hikoilu. Haittavaikutukset yleensä häviävät muutaman päivän kuluessa tai annosta pienentämällä. Joskus parkinsonismin oireet tuntuvat lääkityksestä huolimatta pahenevan, jolloin saattaa olla kyseessä liian suuri lääkeannos.

Alkoholia ei pitäisi käyttää lääkityksen aikana. Lääke voi aiheuttaa virtsaamisvaikeuksia, etenkin jos eturauhanen on suurentunut. Tarkkaavaisuus liikenteessä ja muissa vastaavissa tilanteissa saattaa heiketä lääkityksen aikana.

Raskaus ja imetys

Lääkärin harkinnan mukaan raskauden aikana. Imetystä ei suositella lääkityksen aikana.

Säilytys

Huoneenlämpö, +15 - +25°C

Ulkonäkö

Valkoinen, litteä tabletti, toisella puolella ristiuurre, halk. 9 mm.

Hinta ja pakkaustiedot