Markkinoija

SANDOZ

Vaikuttava aine

alendronaatti

Käyttötarkoitus

Luukadon eli osteoporoosin hoito naisilla vaihdevuosien jälkeen.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Tavallisesti otetaan yksi tabletti viikossa, aina saman viikonpäivän aamuna.

Jos lääkeannos unohtuu, otetaan tabletti muistamista seuraavana aamuna, ja sen jälkeen palataan alkuperäiseen viikkoaikatauluun.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti otetaan tyhjään mahaan täyden vesilasillisen (pelkkää vettä, ei kivennäisvettä eikä muuta juomaa) kanssa aamulla heti vuoteesta nousun jälkeen. Tabletteja ei saa ottaa ennen vuoteesta nousemista eikä illalla nukkumaan mennessä. Ruokaa, muuta juomaa, muita lääkkeitä, vitamiini- tai kivennäisainevalmisteita saa ottaa aikaisintaan puolen tunnin kuluttua tabletin ottamisesta eikä tänä aikana saa asettua makuulle. Päivän ensimmäinen ruokailu voi tapahtua myöhemminkin, mutta tätä ennen ei saa asettua makuulle.

Tabletit niellään kokonaisina. Niitä ei saa pureskella eikä antaa liueta suussa, koska ne voivat aiheuttaa suun ja nielun haavaumia.

Edellä mainittuja ohjeita tulee noudattaa huolellisesti, koska muuten tabletti voi takertua ruokatorveen, ärsyttää ruoansulatuskanavan limakalvoa tai lääkkeen imeytyminen elimistöön voi heikentyä.

Vaikutustapa

Alendronaatti kuuluu bisfosfonaatteihin. Se hakeutuu verenkierron mukana luuhun, jossa se estää luuta hajottavien solujen toimintaa. Täten lääke hidastaa luun hajoamista ja vähentää luuston haurastumista. Jatkuvan hoidon seurauksena luumassa kasvaa ja luukadosta johtuvien murtumien vaara pienenee.

Haittavaikutukset

Haittavaikutukset eivät ole erityisen yleisiä. Lääke voi joskus aiheuttaa vatsaoireita, lihasten ja luuston kipuja ja päänsärkyä. Käyttö on keskeytettävä, jos tulee nielemisvaikeuksia, kipua rintalastan takana tai pahenevaa närästystä. Nämä voivat olla oire ruokatorven tulehduksesta tai haavaumasta.

Ei vaikuta ajokykyyn eikä koneiden käyttökykyyn.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Ei erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä, alle 25 °C.

Ulkonäkö

Valkoinen, pyöreä, kaksoiskupera tabletti, jonka toisella puolella on merkintä ”ALN 70”.

Hinta ja pakkaustiedot