Markkinoija

BAYER CONSUMER HEALTH

Vaikuttava aine

asetyylisalisyylihappo

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään lievittämään kipua ja särkyä. Se lievittää mm. päänsärkyä, hammassärkyä, kuukautiskipuja ja hermosärkyjä. Lisäksi sitä käytetään reuma- ja kuumesairauksissa ja vilustumistaudeissa.

Annostus

Lääkkeen annostelu riippuu sairauden laadusta ja oireiden voimakkuudesta. Jos lääkäri on määrännyt lääkettä, sitä käytetään lääkärin ohjeen mukaan. Lääkettä ei saa käyttää yhtäjaksoisesti 3-5 vuorokautta pidempään ilman lääkärin määräystä.

Tilapäisten kipu- ja kuumetilojen hoidossa aikuisille 16 vuotta täyttäneille: 1-2 tablettia korkeintaan 3 kertaa vuorokaudessa. Ei suositella ensisijaiseksi kuumelääkkeeksi lapsille. 12-15-vuotiaat: 1 tabletti korkeintaan 3 kertaa vuorokaudessa. Lääkettä suositellaan käytettäväksi alle 12-vuotiaille lapsille vain lääkärin suosituksesta. Pitkäaikaiseen käyttöön ainoastaan lääkärin ohjeen mukaan.

Samanaikaisesti ei saa käyttää muita tulehduskipulääkkeitä, sillä teho ei parane, mutta lääkkeiden haitat lisääntyvät. Vilustumislääkkeinä myytävät itsehoitovalmisteet sisältävät usein tulehduskipulääkkeitä.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään runsaan nesteen kera aterian jälkeen.

Vaikutustapa

Asetyylisalisyylihappo ja muut tulehduskipulääkkeet estävät prostaglandiinien muodostumista elimistössä. Prostaglandiinit ovat aineita, joita elimistössä syntyy muun muassa tulehduksen ja vamman yhteydessä. Ne herkistävät hermoja kivulle, voimistavat turvotusta kudoksissa ja nostavat ruumiinlämpöä. Asetyylisalisyylihappo vähentää prostaglandiinien määrää, jolloin kipu ja turvotus lievittyvät ja kuume laskee. Tablettien vaikutus alkaa noin puolen tunnin kuluttua ja vaikutus on suurimmillaan 1 - 2 tunnin kuluttua.

Haittavaikutukset

Haittavaikutukset ovat harvinaisia. Tulehduskipulääkkeiden tavallisin haitta on ruoansulatuskanavan ärsytys, joka voi ilmetä närästyksenä tai vatsakipuna. Asetyylisalisyylihappo saattaa aiheuttaa haavaumia mahalaukun limakalvolle. Mahahaava-alttiit henkilöt eivät saa käyttää lääkettä. Mahahaavan riski on suurempi iäkkäillä ja jos käyttää samanaikaisesti kortisonilääkkeitä. Samanaikainen alkoholin käyttö saattaa lisätä mahahaittoja. Asetyylisalisyylihappo altistaa verenvuodoille, koska se estää veren hyytymiseen osallistuvien verihiutaleiden toimintaa. Asetyylisalisyylihappo voi aiheuttaa allergisia reaktioita ja pahentaa astman oireita. Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä ja luontaistuotteista tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää viimeisen raskauskolmanneksen aikana eikä sitä muutenkaan suositella käytettäväksi raskauden aikana. Käytöstä raskauden tai imetyksen aikana tulisi aina neuvotella lääkärin kanssa.

Säilytys

Säilytä alle 30 °C:ssa.

Säilytä alkuperäispakkauksessa.

Ulkonäkö

Valkoinen, pyöreä tabletti. Merkinnät 'Aspirin 0.5' ja Bayer-risti. Halkaisija 12 mm.

Hinta ja pakkaustiedot