Markkinoija

BAYER CONSUMER HEALTH

Vaikuttava aine

asetyylisalisyylihappo

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään lievittämään kipua ja särkyä. Se lievittää mm. päänsärkyä, hammassärkyä, kuukautiskipuja ja hermosärkyjä. Lisäksi sitä käytetään reuma- ja kuumesairauksissa ja vilustumistaudeissa.

Annostus

Lääkkeen annostelu riippuu sairauden laadusta ja oireiden voimakkuudesta. Jos lääkäri on määrännyt lääkettä, sitä käytetään lääkärin ohjeen mukaan. Lääkettä ei saa käyttää yhtäjaksoisesti 3-5 vuorokautta pidempään ilman lääkärin määräystä.

Tilapäisten kipu- ja kuumetilojen hoidossa aikuisille 1-2 annospussia 4-8 tunnin välein; korkeintaan 8 annospussia vuorokaudessa. Suositellaan käytettäväksi alle 12-vuotiaille lapsille vain lääkärin suosituksesta. Ei suositella ensisijaiseksi kuumelääkkeeksi lapsille. Yli 12-vuotiaille lapsille yksi annospussi 4-8 tunnin välein; korkeintaan kolme annospussia vuorokaudessa.

Samanaikaisesti ei saa käyttää muita tulehduskipulääkkeitä, sillä teho ei parane, mutta lääkkeiden haitat lisääntyvät. Vilustumislääkkeinä myytävät itsehoitovalmisteet sisältävät usein tulehduskipulääkkeitä.

Lääkkeen ottaminen

Rakeet kaadetaan suoraan kielelle ja annetaan liueta suussa olevaan sylkeen ennen nielemistä. Nielemiseen ei tarvita vettä. Suositellaan otettavaksi aterian jälkeen.

Vaikutustapa

Asetyylisalisyylihappo ja muut tulehduskipulääkkeet estävät prostaglandiinien muodostumista elimistössä. Prostaglandiinit ovat aineita, joita elimistössä syntyy muun muassa tulehduksen ja vamman yhteydessä. Ne herkistävät hermoja kivulle, voimistavat turvotusta kudoksissa ja nostavat ruumiinlämpöä. Asetyylisalisyylihappo vähentää prostaglandiinien määrää, jolloin kipu ja turvotus lievittyvät ja kuume laskee.

Haittavaikutukset

Haittavaikutukset ovat harvinaisia. Tulehduskipulääkkeiden tavallisin haitta on ruoansulatuskanavan ärsytys, joka voi ilmetä närästyksenä tai vatsakipuna. Asetyylisalisyylihappo saattaa aiheuttaa haavaumia mahalaukun limakalvolle. Mahahaava-alttiit henkilöt eivät saa käyttää lääkettä. Mahahaavan riski on suurempi iäkkäillä ja jos käyttää samanaikaisesti kortisonilääkkeitä. Samanaikainen alkoholin käyttö saattaa lisätä mahahaittoja. Asetyylisalisyylihappo altistaa verenvuodoille, koska se estää veren hyytymiseen osallistuvien verihiutaleiden toimintaa. Asetyylisalisyylihappo voi aiheuttaa allergisia reaktioita ja pahentaa astman oireita. Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä ja luontaistuotteista tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää viimeisen raskauskolmanneksen aikana eikä sitä muutenkaan suositella käytettäväksi raskauden aikana. Käytöstä raskauden tai imetyksen aikana tulisi aina neuvotella lääkärin kanssa.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

 Valkoiset tai kellertävät rakeet.

Hinta ja pakkaustiedot