Markkinoija

VIATRIS

Vaikuttava aine

atenololi

Käyttötarkoitus

Atenblock on verenpainelääke, jota käytetään myös ehkäisemään sydänlihaksen niukasta hapensaannista johtuvaa puristavaa rintakipua eli angina pectorista. Lisäksi se tasoittaa sydämen epäsäännöllistä rytmiä. Se soveltuu myös sydäninfarktin jälkihoitoon, koska se voi vähentää äkkikuoleman vaaraa. Joskus sitä käytetään myös migreenikohtausten estoon sekä vähentämään käsien itsepintaista vapinaa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkitystä ei pidä lopettaa äkillisesti, koska tämä voi pahentaa sairauden oireita.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään nesteen kera.

Vaikutustapa

Atenololi kuuluu beetasalpaajiin. Se hillitsee adrenaliinin ja sen sukulaisaineiden vaikutuksia erityisesti sydämeen. Lääkkeen vaikutuksesta sydämen lyöntitiheys hidastuu ja sen työmäärä samalla vähenee. Tällöin verenpaine alenee ja sydämen epäsäännöllinen rytmi voi palautua normaaliksi.

Haittavaikutukset

Sydämen lyöntitiheyden hidastuessa suorituskyky saattaa hieman alentua. Väsymys ja lihasheikkous ovat haittavaikutuksista yleisimpiä. Muita mahdollisia ovat mm. raajojen kylmyys, suun kuivuminen sekä vatsaoireet, kuten ripuli. Yleensä nämä haittavaikutukset ovat lieviä ja poistuvat hoidon jatkuessa.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käytölle raskauden aikana ei ole olennaisia esteitä, mutta lääkäri saattaa välttää lääkitystä turvallisuussyistä. Tavanomaisia annoksia käytettäessä lasta voi imettää lääkityksen aikana, mutta tästäkin on varminta neuvotella lääkärin kanssa.

Säilytys

Säilytettävä huoneenlämmössä.

Ulkonäkö

25 mg tabl.: Valkoinen, pyöreä, kupera, merkintä AT25 toisella ja G toisella puolella, halkaisija 7 mm.

50 mg tabl.: Valkoinen, pyöreä, kupera, merkintä AT 50 toisella ja G toisella puolella, halkaisija 8 mm.

100 mg tabl.: Valkoinen, pyöreä, kupera, merkintä AT 100 toisella ja G toisella puolella, halkaisija 10 mm.

Hinta ja pakkaustiedot