Markkinoija

CHEPLAPHARM ARZNEIMITTEL

Vaikuttava aine

karvediloli

Käyttötarkoitus

Kohonneen verenpaineen, sepelvaltimotaudin ja sydämen vajaatoiminnan hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti otetaan vesilasillisen kera. Lääkkeen ottaminen aterioinnin yhteydessä vähentää haittavaikutusten mahdollisuutta, mutta lääkkeen voi ottaa myös tyhjään mahaan. Varsinkin sydämen vajaatoimintaa sairastavien on syytä ottaa lääke ruokailun yhteydessä. Lääkitystä ei pidä lopettaa äkillisesti eikä omin päin.

Vaikutustapa

Karvediloli kuuluu ns. beetasalpaajien ryhmään. Karvediloli alentaa verenpainetta kahdella tavalla: se hillitsee sydämen toimintaa ja laajentaa verisuonia. Näiden vaikutusten seurauksena verenpaine alenee ja verenkierto säilyy ennallaan tai paranee.

Haittavaikutukset

Mahdolliset haittavaikutukset ilmaantuvat useimmiten hoidon alkaessa ja ne yleensä lievittyvät tai poistuvat jatkettaessa hoitoa. Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat huimaus, päänsärky ja heikotus. Joskus voi esiintyä mm. vatsavaivoja, hengenahdistusta, flunssan kaltaisia oireita, mielialan muutoksia, sydämen harvalyöntisyyttä, turvotusta tai silmien mustenemista pystyasentoon noustessa.

Piilolasien käyttö voi vaikeutua, jos lääke vähentää kyynelnesteen eritystä. Sydämen vajaatoimintaa hoidettaessa lääkkeen hyöty tulee esiin hitaasti, usein vasta 3 kuukauden kuluttua aloittamisesta. Tätä ennen vajaatoiminnan oireet voivat ohimenevästi jopa pahentua, mutta tällöin lääkitystä ei pidä lopettaa ilman lääkärin päätöstä. Jos lääkehoidon aloittamisen yhteydessä ilmenee huimausta tai väsymystä, nämä voivat vaikuttaa ajokykyyn. Myöhemmin karvediloli ei yleensä vaikuta ajokykyyn eikä koneiden käyttökykyyn.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Alkuperäispakkauksessa, herkkä valolle ja kosteudelle.

Ulkonäkö

12,5 mg tabletti: vaaleanruskea, pyöreä tabletti (halkaisija noin 7 mm), jossa kaksipuolinen jakouurre sekä koodit H3 ja BM.
25 mg tabletti: valkoinen-vaaleankellertävä, pyöreä tabletti (halkaisija noin 7 mm), jossa kaksipuolinen jakouurre sekä koodit D5 ja BM.

Hinta ja pakkaustiedot