Markkinoija

STADA NORDIC

Vaikuttava aine

karvediloli

Käyttötarkoitus

Kohonneen verenpaineen, sydämen vajaatoiminnan ja sepelvaltimotaudin hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Hoidettaessa kohonnutta verenpainetta tai sepelvaltimotautia aloitetaan hoito yleensä puolikkaalla annoksella kahtena ensimmäisenä päivänä, minkä jälkeen jatketaan lääkärin määräämällä annoksella. Sydämen vajaatoimintaa sairastavilla hoito aloitetaan hyvin pienellä annoksella, jota suurennetaan vähitellen lääkärin ohjeen mukaan. Lääkitystä ei saa lopettaa äkillisesti eikä omin päin.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään vesilasillisen kera. Sen voi ottaa tyhjään vatsaan. Etenkin sydämen vajaatoimintaa sairastaville kuitenkin suositellaan, että tabletti otetaan ruokailun yhteydessä. Näin lääkeaine imeytyy hitaammin ja verisuonten laajenemisen aiheuttama huimaus on vähäisempää. Jakouurre on tarkoitettu vain nielemisen helpottamiseksi eikä jakamiseksi yhtä suuriin annoksiin. Alkoholin käyttöä on vältettävä hoidon aikana. Piilolinssien käyttäjien on syytä huomioida, että beetasalpaajat voivat vähentää kyynelnesteen muodostumista ja kuivattaa silmiä.

Vaikutustapa

Karvediloli kuuluu ns. beetasalpaajien ryhmään. Karvediloli alentaa verenpainetta kahdella tavalla: se hillitsee sydämen toimintaa ja laajentaa verisuonia. Näiden vaikutusten seurauksena verenpaine alenee ja verenkierto säilyy ennallaan tai paranee.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, huimaus, sydämen vajaatoiminta, matala verenpaine ja voimattomuus. Joskus voi esiintyä myös hengitystie- tai virtsatietulehduksia, painonnousua, anemiaa, kolesterolin nousua, verensokerin muutoksia diabetespotilailla, masennusta, näön heikentymistä, silmien kuivuutta tai ärsytystä, ääreisverenkierron häiriöitä (kylmät raajat), hengenahdistusta, keuhkopöhöä, astmaa, vatsavaivoja, kipua, virtsaamishäiriöitä, munuaisten toiminnan poikkeavuuksia, sydämen harvalyöntisyyttä, nesteen liiallista kertymistä elimistöön tai turvotuksia. Mahdolliset haittavaikutukset saattavat heikentää ajokykyä erityisesti hoidon alussa ja annosta suurennettaessa.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana. Käyttöä ei suositella imetyksen aikana.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

6,25 mg tabl: Soikea, hieman kaksoiskupera, valkoinen, toisella puolella jakouurre ja toisella puolella merkintä S2.
12,5 mg tabl: Soikea, hieman kaksoiskupera, valkoinen, toisella puolella jakouurre ja toisella puolella merkintä S3.
25 mg tabl: Pyöreä, hieman kaksoiskupera, valkoinen, viistoreunainen, toisella puolella jakouurre.

Hinta ja pakkaustiedot