Markkinoija

VITABALANS

Vaikuttava aine

seliprololi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään kohonneen verenpaineen sekä myös sepelvaltimotaudin hoitoon. Se ehkäisee rasitukseen liittyvän puristavan rintakivun eli ns. angina pectoriksen ilmaantumista.

Annostus

Lääkäri määrää annoksen suuruuden. Tavallisin annos on yksi 200 milligramman tabletti päivässä, mikä joskus voidaan kaksinkertaistaa lääkärin niin harkitessa.

Lääkkeen ottaminen

Lääkkeen kanssa otetaan juomalasillinen vettä, mieluimmin aamuisin tyhjään mahaan eli vähintään puoli tuntia ennen ruokailua tai kaksi tuntia sen jälkeen. Lääkitystä ei saa keskeyttää äkillisesti.

Vaikutustapa

Seliprololi kuuluu sellaiseen beetasalpaajien ryhmään, jotka erityisominaisuutenaan laajentavat verisuonia. Tästä on etua sekä kohonneen verenpaineen että sydämen vajaatoiminnan hoidossa. Lääkkeen vaikutuksesta sydämen kuormitus vähenee ja verisuonet läpäisevät verta paremmin.

Haittavaikutukset

Joillakin potilailla on etenkin hoidon alussa esiintynyt väsymystä, huimausta, uneliaisuutta, päänsärkyä, sekavuutta, hermostuneisuutta, hikoilua, unettomuutta, depressiota, painajaisia, psykoosia tai hallusinaatioita. Joskus saattaa esiintyä erilaisia sydän- tai vatsaaoireita. Joskus harvoin on ilmaantunut silmien kuivumista tai ihottumaa. Tällaisten oireiden ilmaantuessa on syytä ottaa yhteys lääkäriin. Lääkitystä ei saa omin päin keskeyttää, koska tästä voi seurata hankalia oireita.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee käytön raskauden aikana tapaus kerrallaan. Lääkityksen aikana ei saa imettää.

Säilytys

Ei erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Celiprolol Vitabalans 200 mg: Tabletit ovat valkoisia, kalvopäällysteisiä, pyöreitä, kuperia ja niissä on toisella puolella jakouurre. Tabletin halkaisija on 10 mm.

Celiprolol Vitabalans 400 mg: Tabletit ovat valkoisia, kalvopäällysteisiä, pyöreitä, kuperia ja niissä on toisella puolella jakouurre. Tabletin halkaisija on 12 mm.

Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot