Markkinoija

GLAXOSMITHKLINE

Vaikuttava aine

papilloomavirus

Käyttötarkoitus

Rokotetta käytetään suojaamaan elimistöä, erityisesti kohdun kaulaosaa, kahden papilloomavirustyypin aiheuttamalta tartunnalta, jonka seurauksena voi olla naisilla kohdun kaulaosan solumuutoksia. Viime kädessä tarkoitus on estää kohdunkaulan syöpää.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Täyden suojan saamiseen tarvitaan 2-3 rokotuskertaa rokotettavan iästä riippuen. Tavallisesti rokote annetaan kahden annoksen ohjelmassa 5-13 kuukauden välein, kolmen annoksen ohjelmassa toinen annos kuukauden ja kolmas 6 kuukauden kuluttua ensimmäisestä.

Lääkkeen ottaminen

Lääkäri tai terveydenhoitaja pistää rokotteen lihakseen.

Vaikutustapa

Rokote kehittää vasta-aineita kahta sellaista papilloomavirusta vastaan, jotka ovat aiheuttamassa suurehkoa osaa kohdunkaulan solumuutoksista. Yleensä tartunta häipyy itsestään muutamassa kuukaudessa, mutta sen jäädessä pitkäaikaiseksi kohdunkaulan limakalvon solut voivat muuttua syövän esiasteeksi, ja niistä edelleen osa saattaa kehittyä syöväksi. Tartunnan saa sukuelinkontaktissa. Rokotus tulisi ottaa siten, ettei tartuntaa kyseisiä virustyyppejä vastaan ole vielä ehtinyt saada. Alle 9-vuotiaille rokotusta ei suositella. Rokotus ei korvaa kohdunkaulan seulontatutkimuksia tai muuta papa-tutkimusta.

Haittavaikutukset

Rokotteen yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, lihaskivut, väsymys ja rokotuskohdan kipu, punoitus tai turvotus. Joskus ilmaantuu kuumetta, mahavaivoja, nivelkipua, kutinaa tai ihottumaa. Oireet eivät tavallisesti kestä kauan.

Raskaus ja imetys

Rokote annetaan raskauden tai imetyksen aikana vain erityistapauksissa.

Säilytys

Säilytä jääkaapissa (2 °C - 8 °C:ssa).

Ei saa jäätyä.

Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.

 

Ulkonäkö

Samea, valkoinen suspensio. 

Hinta ja pakkaustiedot