Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

varenikliini

Käyttötarkoitus

Tupakoinnin lopettamisen tukeminen aikuisilla.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkitys aloitetaan 1-2 viikkoa ennen sitä päivää, jolloin tupakointi on tarkoitus lopettaa. Hoito kestää yleensä 12 viikkoa, ja tarvittaessa sitä voidaan jatkaa toiset 12 viikkoa.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään kokonaisena, aterioinnista riippumatta. Nikotiinivalmisteiden samanaikaista käyttöä ei suositella. Tupakoinnin lopetus vaatii lujan päätöksen, josta tulee pitää kiinni. Hoitoa suunniteltaessa valitaan lopetuspäivä ja lääkitys aloitetaan 1-2 viikkoa ennen sitä. Hoidon kesto on tavallisesti 12 viikkoa, mutta sitä voidaan jatkaa toiset 12 viikkoa, etenkin jos lopetuspäätös on siihen saakka pitänyt.

Vaikutustapa

Nikotiinilla on keskeinen merkitys tupakointiriippuvuuden synnyssä. Varenikliini estää nikotiinin vaikutuksia aivoissa vaikuttamalla mm. dopamiinin aineenvaihduntaan. Tämä lievittää vieroitusoireita sekä vähentää tupakanhimoa ja tupakoinnin tuottamaa mielihyvää. Lääkkeen käyttö ei yksinään takaa tupakoinnin lopetuksessa onnistumista, mutta se lisää olennaisesti onnistumisen mahdollisuutta.

Haittavaikutukset

Lääke aiheuttaa usein pahoinvointia, päänsärkyä, unihäiriöitä ja poikkeavia unia. Lisäksi se voi väsyttää, aiheuttaa huimausta, kuivattaa suuta ja aiheuttaa vatsaoireita, kuten oksentelua, ripulia, ummetusta ja mahakipuja. Tupakoinnin lopettaminen voi aiheuttaa samantapaisia oireita kuin sen tukemiseen käytetyt lääkkeet. Varenikliinia ei pidä käyttää yhdessä nikotiinilaastareiden kanssa, koska haittavaikutukset voivat lisääntyä. Lääkkeen käyttö pitää lopettaa heti ja ottaa välittömästi yhteys lääkäriin, jos ilmaantuu kasvojen, suun tai nielun turvotusta, tai jos iho alkaa hilseillä tai siihen muodostuu rakkuloita. Tupakoinnin lopettamiseen voi liittyä erilaisia psyykkisiä oireita. Jos lääkehoidon aikana ilmenee kiihtyneisyyttä, masentunutta mielialaa, käyttäytymismuutoksia tai itsetuhoisia ajatuksia, on otettava yhteys lääkäriin välittömästi. Samoin jos ilmenee sydän-verisuonisairauksiin liittyviä oireita, tulee niistä ilmoittaa lääkärille tai tarvittaessa hakeutua hoitoon.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden aikana. Käytöstä imetyksen aikana pitää keskustella lääkärin kanssa.

Säilytys

Alle 30 °C.

Ulkonäkö

0,5 mg : 4 mm x 8 mm. Valkoinen, kapselimainen, kaksoiskupera tabletti, jonka toiselle puolelle on kaiverretty ’Pfizer’ ja toiselle puolelle CHX 0.5.

1 mg: 5 mm x 10 mm. Vaaleansininen, kapselimainen, kaksoiskupera tabletti, jonka toiselle puolelle on kaiverretty ’Pfizer’ ja toiselle puolelle CHX 1.0.

Hinta ja pakkaustiedot