Markkinoija

TEVA FINLAND

Vaikuttava aine

siprofloksasiini

Käyttötarkoitus

Monenlaisten bakteerien aiheuttamien tulehdusten hoito. Yleisimmin lääkettä käytetään virtsateiden infektioihin, mutta sillä voidaan hoitaa muuallakin elimistössä olevia tulehduksia. Alle 18-vuotiaille sitä määrätään vain poikkeustapauksissa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään nesteen kera, joko aterian yhteydessä tai tyhjään mahaan. Samanaikaisesti nautitut maitotuotteet voivat vähentää lääkkeen imeytymistä ja siten heikentää sen tehoa. Mahahappoa neutraloivat lääkkeet eli antasidit sekä sukralfaatti ja rautavalmisteet vähentävät siprofloksasiinin imeytymistä. Jos käyttää niiden kanssa samanaikaisesti siprofloksasiinia, kannattaa tabletit ottaa 1 - 2 tuntia ennen niitä tai 4 tuntia niiden jälkeen. Muiden lääkkeiden samanaikaisesta käytöstä tulee sopia lääkärin kanssa.

Vaikutustapa

Siprofloksasiini on fluorokinoloneihin kuuluva antibiootti, joka tappaa bakteereita. Lääke vaikuttaa parhaiten, kun sitä on elimistössä tarpeeksi suuria määriä riittävän pitkään. Tämän vuoksi kuuri kannattaa ottaa loppuun ja noudattaa annostusohjetta muutoinkin tarkkaan.

Haittavaikutukset

Muiden antibioottien tavoin siprofloksasiini voi aiheuttaa pahoinvointia, ilmavaivoja, ripulia tai muita ruoansulatuskanavan oireita. Jos ripuli on voimakasta, kannattaa hoito keskeyttää ja ottaa yhteys lääkäriin. Harvinaisempia haittavaikutuksia ovat mm. päänsärky, huimaus, väsymys, kiihtymys, vapina ja sekavuus sekä ihottumat ja muut allergiset reaktiot. Harvinaisissa tapauksissa on ilmennyt erityisesti akillesjänteen tulehduksia tai repeämiä. Hoidon aikana ilmenevistä haittavaikutuksista on ilmoitettava lääkärille.

Raskaus ja imetys

Valmistetta ei pidä käyttää raskauden ja imetyksen yhteydessä.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

250 mg: valkoinen, pyöreä, kaksoiskupera tabletti, jakoura molemmilla puolilla ja sivuilla sekä merkintä C250 toisella puolella. Halkaisija 11 mm.
500 mg: valkoinen, soikea, kaksoiskupera kalvopäällysteinen tabletti, jakoura toisella puolella ja sivuilla sekä merkintä C500 toisella puolella. Koko 8 x 17 mm.
750 mg: valkoinen, soikea, kaksoiskupera kalvopäällysteinen tabletti, jakoura toisella puolella ja sivuilla sekä merkintä C750 toisella puolella. Koko 10 x 19 mm.

Hinta ja pakkaustiedot