Markkinoija

TEVA FINLAND

Vaikuttava aine

glatirameeriasetaatti

Käyttötarkoitus

Multippelin skleroosin eli MS-taudin hoito potilailla, joiden tautimuoto sopii lääkkeen vaikutuskohteeksi.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä otetaan yksi lääkeannos kerran päivässä tai kolmesti viikossa.

Lääkkeen ottaminen

Pistetään ihon alle pistospaikkaa päivittäin vaihdellen. Sopivia pistospaikkoja ovat vatsa, käsivarret, pakarat ja reidet. Pakkauksessa on yksityiskohtaiset ohjeet lääkkeen pistämistä varten.

Vaikutustapa

Lääkkeen vaikutustapaa MS-taudin hoidossa ei tunneta tarkoin. Sen oletetaan säätelevän elimistön puolustusjärjestelmän toimintaa tavalla, joka vaikuttaa sairauden etenemiseen.

Haittavaikutukset

Muutamia minuutteja ruiskeen ottamisen jälkeen saattaa ilmaantua mm. punastumista, rintakipua, hengenahdistusta tai sydämen tykytystä. Nämä oireet menevät yleensä pian ohi itsestään. Jos ne ovat voimakkaita tai kestävät pitkään, tulee hakeutua lääkäriin.

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat flunssan kaltaiset oireet, päänsärky, pahoinvointi, ihottuma, voimattomuus, injektiokohdan reaktiot (mm. kipu, kutina, turvotus), ahdistuneisuus, masentuneisuus sekä nivel- ja selkäkipu. Joskus voi esiintyä myös muita mahavaivoja tai iho-oireita, erilaisia tulehduksia, kasvaimia, yliherkkyyttä, ruokahaluttomuutta, painonnousua, hermostuneisuutta, pyörtymistä, vapinaa, kohonnutta verenpainetta, näköhäiriöitä, niskakipua, virtsaamisongelmia, turvotusta, korvan toiminta-, maku- tai puhehäiriöitä.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden aikana. Hoidon aikana on käytettävä luotettavaa ehkäisyä. Lääkäri arvioi lääkkeen käytön imetyksen aikana.

Säilytys

Esitäytetyt ruiskut pidettävä ulkopakkauksessa, valolta suojassa.
Säilytä 2-8 °C (jääkaapissa), ei saa jäätyä.
Jos jääkaapissa säilyttäminen ei ole mahdollista, voidaan valmistetta säilyttää huoneenlämmössä (15–25 °C) yhden kerran enintään yhden kuukauden ajan.
Jos kuukauden jakson jälkeen injektioruiskuja ei ole käytetty ja ne ovat edelleen alkuperäispakkauksessaan, ne on siirrettävä takaisin jääkaappiin (2–8 °C).

Ulkonäkö

Kirkas väritön liuos.

Hinta ja pakkaustiedot