Markkinoija

KYOWA KIRIN

Vaikuttava aine

burosumabi

Käyttötarkoitus

X‑kromosomaalisen hypofosfatemian hoito. 

X‑kromosomaalinen hypofosfatemia on perinnöllinen sairaus, jota sairastavien elimistössä on tavallista enemmän fibroblastikasvutekijä 23:ksi (FGF23) kutsuttua hormonia, joka pienentää fosfaatin pitoisuutta veressä. Alhainen fosfaattipitoisuus saattaa estää luita kovettumasta kunnolla, aiheuttaa luiden ja nivelten kipua ja jäykkyyttä sekä estää lasten ja nuorten luita kasvamasta kunnolla.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Terveydenhuollon ammattilainen antaa lääkkeen ihon alle.

Vaikutustapa

Burosumabi on ihmisen monoklonaalinen vasta-aine. Se kiinnittyy FGF23:een veressä ja estää sitä vaikuttamasta, mikä suurentaa veren fosfaattipitoisuutta ja lievittää sairauden oireita.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, huimaus, mahavaivat, hammasinfektion aiheuttama märkäpesäke, yskä, hampaiden reikiintyminen, ihottuma, raaja-, selkä- ja lihaskipu, kuume, antopaikan reaktiot, lihaskouristukset ja levottomat jalat -oireyhtymä (pakottava jalkojen liikuttelemisen tarve epämukavien, kivuliaiden tai outojen tuntemusten välttämiseksi jaloissa, etenkin ennen nukahtamista tai yön aikana). Mahdollinen huimaus voi heikentää ajokykyä.

Raskaus ja imetys

Käyttöä ei suositella raskauden aikana. Ei saa käyttää imetyksen aikana. Hoidon aikana on käytettävä luotettavaa raskauden ehkäisyä.

Säilytys

Säilytä jääkaapissa (2–8 °C). Ei saa jäätyä.

Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Kirkas tai hieman opalisoiva, väritön tai vaalean kellanruskea liuos.

Hinta ja pakkaustiedot