Markkinoija

CHEPLAPHARM ARZNEIMITTEL

Vaikuttava aine

midatsolaami

Käyttötarkoitus

Lyhytaikaisen unettomuuden hoito. Lääkettä voidaan käyttää myös esilääkkeenä leikkausten yhteydessä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Iäkkäät ja heikkokuntoiset ovat herkempiä kuin terveet keski-ikäiset lääkkeen unettavalle ja myös haitallisille vaikutuksille. Heillä käytetään tavallista pienempiä annoksia. Lääkettä ei käytetä lapsilla eikä alle 18-vuotiailla nuorilla.

Lääke on tarkoitettu lyhytaikaiseen ja tilapäiseen käyttöön. Se tarkoittaa, että lääkettä käytetään muutaman päivän ajan tai enintään kaksi-neljä viikkoa. Pitkäaikainen käyttö heikentää lääkkeen vaikutusta ja aiheuttaa riippuvuutta.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään kokonaisena nesteen kera. Tarvittaessa se voidaan jakaa, mutta sitä ei saa pureskella rikki eikä murskata. Tabletti otetaan välittömästi ennen nukkumaan menoa, sillä sen vaikutus alkaa nopeasti.

Midatsolaamia käytettäessä on tärkeä, että lääkkeen ottamisen jälkeen voi nukkua häiriöttä vähintään 7-8 tuntia. Jos ihminen herätetään kesken lääkeunta, hän saattaa toimia poikkeavalla tavalla eikä välttämättä muista tekemisiään jälkeenpäin.

Vaikutustapa

Midatsolaami vaikuttaa aivoissa siten, että se väsyttää ja edistää nukahtamista ja nukkumista.

Haittavaikutukset

Midatsolaami aiheuttaa muita unilääkkeitä herkemmin muistamattomuutta. Tämä on tavallisesti pahimmillaan muutamia tunteja lääkkeen oton jälkeen ja tämän takia on varmistettava, että nukkuminen ei keskeydy. Muita unilääkkeitä herkemmin ilmenee myös aamuyön unettomuutta. Lisäksi unilääkkeiden käyttöön voi liittyä päiväaikaista väsymystä, muistihäiriöitä ja vanhuksilla kaatuilua.

Jos lääkettä käytetään päivittäin useita viikkoa, se voi johtaa lääkeriippuvuuteen. Käytön lopetuksen jälkeen unihäiriöt voivat ohimenevästi palata entistä voimakkaampina. Tätä ja muita lopetusoireita voidaan vähentää, jos lääkeannosta pienennetään vähitellen.

Lääke voi heikentää ajokykyä ja koneiden käyttökykyä, mitä alkoholi voimistaa. Lääkkeen käytön yhteydessä pitää välttää alkoholin käyttöä. Alkoholi, psyykenlääkkeet ja muut rauhoittavat lääkkeet tehostavat lääkkeen vaikutuksia ja yhteiskäyttö saattaa johtaa yllättäviin reaktioihin. Midatsolaamia ei pidä käyttää, jos käyttää sienilääkkeitä. Mahdollisista muista yhteisvaikutuksista kannattaa keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden aikana eikä imetyksen yhteydessä.

Säilytys

Tabl. 7,5 mg: alle 30 °C:ssa

Tabl. 15 mg: alle 30 °C:ssa. Pidä läpipainolevy ulkopakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Tabl. 7,5 mg: kalvopäällysteinen, lähes valkoinen, soikea, lieriömäinen, kaksoiskupera, koko n. 11,6 x 6,1 x 3,7 mm, toisella puolella jakouurre, toisella puolella "ROCHE 7,5".

Tabl. 15 mg: siniharmaa, soikea, lieriömäinen, kaksoiskupera, koko n. 11,6 x 6,1 x 3,7 mm, toisella puolella jakouurre, toisella puolella “ROCHE 15”.

Hinta ja pakkaustiedot