Markkinoija

GLAXOSMITHKLINE

Vaikuttava aine

dolutegraviiri, lamivudiini (3TC)

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään HIV-infektion hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yleensä yksi tabletti kerran vuorokaudessa.

Lääkkeen ottaminen

Lääke otetaan veden kera, ruokailusta riippumatta. Jos annos unohtuu ottaa ja seuraavaan annokseen olisi yli neljä tuntia aikaa, annos otetaan mahdollisimman pian. Jos seuraavaan annokseen olisi alle neljä tuntia, unohtunutta annosta ei oteta vaan jatketaan normaalissa aikataulussa. Kaikkien muiden lääkkeiden käytöstä on neuvoteltava lääkärin kanssa. Jos ilmenee nivelsärkyä ja -kipua, niveljäykkyyttä tai liikkumisvaikeuksia, otettava yhteyttä lääkäriin.

Vaikutustapa

Lääke estää HI-viruksen lisääntymistä elimistössä. Se estää HI-viruksen lisääntymiselle tärkeän entsyymin (käänteiskopioijan) ja lisäksi HIV-integraasin toimintaa ja vähentää HI-virusten määrää veressä. HIV-lääkkeet hidastavat taudin etenemistä eli AIDS-vaiheen tuloa, mutta ne eivät paranna tautia. Virus ei häviä elimistöstä ja tarttumisvaaraa muihin ihmisiin säilyy.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, pahoinvointi ja ripuli. Joskus saattaa esiintyä myös masennusta, ahdistuneisuutta, unettomuutta, epänormaaleja unia, huimausta, uneliaisuutta, oksentelua, ilmavaivoja, vatsakipua, ihottumaa, kutinaa, hiustenlähtöä, lihas- ja nivelkipuja ja väsymystä.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden aikana. Hoidon aikana käytettävä tehokasta ehkäisyä. Ei saa käyttää imetyksen aikana, ja HIV-infektion saanut nainen ei saisi imettää, koska virus voi tarttua äidinmaidon mukana lapseen.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Soikea, kaksoiskupera, valkoinen, kalvopäällysteinen tabletti, joka on kooltaan noin 18,5 x 9,5 mm ja jonka toiselle puolelle on kaiverrettu ”SV 137”.

Hinta ja pakkaustiedot