Markkinoija

TEVA FINLAND

Vaikuttava aine

doksisykliini

Käyttötarkoitus

Doksisykliiniä käytetään monenlaisiin, bakteereiden ja muidenkin eliöiden aiheuttamiin tulehduksiin. Tavallisimmin niitä esiintyy poskionteloissa, keuhkoputkissa tai muualla hengitysteissä, iholla sekä muuallakin elimistössä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä hoidon alkaessa otetaan kaksi tablettia ja sen jälkeen yksi tabletti vuorokaudessa. Doksisykliiniä ei tule antaa alle 8-vuotiaille, koska se voi haitata hampaiden ja luuston kehitystä.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti otetaan mieluimmin aterian yhteydessä runsaan nestemäärän, mutta ei maidon kera. Lääkeannos tulee niellä istuen tai seisten, ettei se tarttuisi ruokatorveen, eikä ottamisen jälkeen saa puoleen tuntiin mennä makuuasentoon. Rautaa, alumiinia tai magnesiumia sisältävät lääkkeet, kuten mahahappoa neutraloivat antasidit ja sukralfaatti, voivat haitata lääkkeen imeytymistä, minkä vuoksi niiden ja doksisykliinin ottamisella on pidettävä vähintään kolmen tunnin väli.

Vaikutustapa

Doksisykliini kuuluu tetrasykliiniantibiootteihin. Doksisykliini estää bakteereiden lisääntymistä ja auttaa siten elimistöä selviytymään haitallisen mikrobin aiheuttamasta tulehduksesta. Lääke tehoaa parhaiten, kun sitä on elimistössä tarpeeksi suuria määriä ja riittävän pitkään. Tämän vuoksi kuuri kannattaa ottaa loppuun ja noudattaa annostusohjetta muutoinkin tarkkaan.

Haittavaikutukset

Yleisimmät haittavaikutukset ovat ruoansulatuskanavan oireet, kuten pahoinvointi, oksentelu tai ripuli.

Doksisykliini voi herkistää ihon auringonvalolle, joten iho kannattaa suojata auringolta hoidon aikana tavallista paremmin, ja solariumia on syytä karttaa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei tule käyttää raskauden aikana eikä imetyksen yhteydessä.

Säilytys

Säilytä alle 30 °C.

Ulkonäkö

100 mg tabl.: Vihreänkeltainen, marmorinkaltainen väri, pyöreä, kaksoiskupera tabletti, jonka toisella puolella jakoura, halkaisija 9 mm.

150 mg tabl.: Vihreänkeltainen, pyöreä, kaksoiskupera tabletti, halkaisija 11 mm.

Hinta ja pakkaustiedot