Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

doksisykliini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään monenlaisiin, pääasiassa bakteerien aiheuttamiin tulehduksiin. Tavallisimmin niitä esiintyy poskionteloissa, keuhkoputkissa tai muualla hengitysteissä, iholla (mm. akne) sekä muuallakin elimistössä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Alle 8-vuotiaat lapset eivät saa käyttää doksisykliiniä, koska se voi haitata hampaiden ja luuston kehitystä.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti otetaan mieluimmin aterian yhteydessä runsaan nestemäärän, mutta ei maidon kera. Lääkeannos tulee niellä istuen tai seisten, ettei se tarttuisi ruokatorveen, eikä ottamisen jälkeen saa puoleen tuntiin mennä makuuasentoon. Rautaa, sinkkiä, kalsiumia alumiinia tai magnesiumia sisältävät lääkkeet, kuten mahahappoa neutraloivat antasidit ja sukralfaatti, voivat haitata lääkkeen imeytymistä, minkä vuoksi niiden ja doksisykliinin ottamisella on pidettävä vähintään kolmen tunnin väli.

Vaikutustapa

Lääke estää bakteereiden lisääntymistä ja auttaa siten elimistöä selviytymään haitallisen mikrobin aiheuttamasta tulehduksesta. Lääke tehoaa parhaiten, kun sitä on elimistössä tarpeeksi suuria määriä ja riittävän pitkään. Tämän vuoksi kuuri tulee ottaa loppuun ja noudattaa annostusohjetta muutoinkin tarkkaan.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat pahoinvointi, oksentelu ja ripuli.

Doksisykliini voi herkistää ihon auringonvalolle, joten iho kannattaa suojata auringolta hoidon aikana tavallista paremmin, ja solariumia on syytä välttää.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytetään huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

Keltainen tai vihertävänkeltainen tasainen, viistoreunainen, jakouurteellinen tabletti, 100 mg tabl. halk. n. 9 mm, 150 mg tabl. halk. n. 10 mm.

Hinta ja pakkaustiedot