Markkinoija

ABBVIE

Vaikuttava aine

karbidopa, levodopa

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään pitkälle edenneen Parkinsonin taudin hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. 

Lääkkeen ottaminen

Lääke annostellaan suolistoon pumpulla, joka on yleensä pysyvästi kiinni vatsanpeitteissä sijaitsevan annosteluletkun yhteydessä.

Vaikutustapa

Parkinsonin taudissa aivoista häviää soluja, jotka tuottavat dopamiinia. Dopamiini on aivoissa oleva välittäjäaine, joka vaikuttaa liikkeiden hallintaan. Levodopa on dopamiinin esiaste, joka muuttuu elimistössä dopamiiniksi ja lievittää näin Parkinsonin taudin oireita. Karbidopa estää levodopan muuttumista dopamiiniksi aivojen ulkopuolella. Näin se lisää levodopan määrää aivoissa ja tehostaa levodopan vaikutuksia.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat painon lasku, ahdistus, masennus, unettomuus, liikehäiriöt, pahoinvointi, ummetus ja kaatuminen.

Joskus saattaa esiintyä myös Anemiaa, painon nousua, epänormaaleja unia, kiihtyneisyyttä, sekavuutta, hallusinaatioita, impulsiivista käytöstä. psykoosioireita, nukahtamiskohtauksia, unihäiriöitä, huimausta, päänsärkyä, tuntohäiriöitä, vapinaa, hengenahdistusta, suunielun kipua, vatsan pingotusta, ripulia, suun kuivumista, makuhäiriöitä, ruoansulatushäiriöitä, nielemishäiriöitä, ilmavaivoja, oksentelua, ihottumaa, liikahikoilua, turvotuksia, kutinaa, lihaskouristuksia, niskakipua, virtsanpidätyskyvyttömyyttä, virtsaumpea, uupumusta ja voimattomuutta.

Annostelulaitteeseen liittyen saattaa esiintyä haavatulehdusta, verenvuotoa tai muita haavan reaktioita, vatsakipua, laitteen tukoksia tai siirtymistä paikaltaan.

Lääke saattaa aiheuttaa huimausta ja äkillistä nukahtelua, jotka saattavat aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä.

Raskaus ja imetys

Ei tulisi käyttää raskauden aikana. Ei saa käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä ja kuljeta kylmässä (2 °C - 8 °C).

Pidä kasetti ulkopakkauksessa. Herkkä valolle.

Avaamattomana säilyy 15 viikkoa. Avaamisen jälkeen käytettävä välittömästi. Valmiste on käytettävä 24 tunnin sisällä jääkaapista poistamisen jälkeen.

Ulkonäkö

Luonnonvalkoinen tai kellertävä geeli.

Hinta ja pakkaustiedot