Markkinoija

SANOFI

Vaikuttava aine

dupilumabi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään atooppiseen ihottumaan, kun paikallishoito ei riitä. Lisäksi sitä voidaan käyttää vaikeaan astmaan, kun muut lääkkeet eivät auta.
300 mg:n vahvuutta voidaan käyttää myös lisälääkkeenä nenän pitkittyneen sivuontelotulehduksen hoidossa, johon liittyy nenäpolyyppejä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yleensä kahden viikon välein.

Lääkkeen ottaminen

Lääke annostellaan ihonalaisena ruiskeena reiden tai vatsan alueelle. Lääkkeen voi annostella itse, jos lääkäri katsoo sen sopivaksi. Tällöin terveydenhuollon ammattilainen neuvoo lääkkeen pistämisessä. Pistoskohtaa vaihdetaan joka pistoskerralla. Pistosta ei saa antaa iholle, joka on aristava tai vaurioitunut, eikä mustelmaiselle tai arpeutuneelle iholle. 

Liuoksen on oltava kirkasta tai läpikuultavaa ja väritöntä tai kellertävää. Liuosta ei pidä käyttää, jos se on sameaa, värjäytynyttä tai siinä näkyy hiukkasia.

Kun esitäytetty ruisku on otettu jääkaapista, sen on annettava lämmetä huoneenlämpöön 45 minuutin (300 mg vahvuus) tai 30 min (200 mg vahvuus) aikana ennen pistoksen antamista.

Esitäytettyä ruiskua ei saa altistaa kuumuudelle tai suoralle auringonvalolle eikä sitä saa ravistaa.

Jos annos jää väliin, se annetaan mahdollisimman pian ja palataan normaaliin aikatauluun.

Vaikutustapa

Lääke on monoklonaalinen vasta-aine, joka estää liiallista tulehdusvälittäjäaineiden (mm. sytokiinien) muodostusta elimistössä ja siten lievittää atopiaoireita.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisin haittavaikutus on pistoskohdan reaktio. Joskus saattaa esiintyä myös silmän sidekalvotulehdusta, huuliherpestä, päänsärkyä, silmien kutinaa tai silmäluomitulehdusta.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden aikana. Ei pidä käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä jääkaapissa (2 °C – 8 °C).

Ei saa jäätyä.

Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

DUPIXENT injektioneste, liuos, esitäytetty kynä 200 mg, injektioneste, liuos, esitäytetty ruisku 200 mg

Kirkas tai läpikuultava, väritön tai vaaleankeltainen steriili liuos, jossa ei ole näkyviä hiukkasia ja jonka pH-arvo on noin 5,9.

DUPIXENT injektioneste, liuos, esitäytetty kynä 300 mg, injektioneste, liuos, esitäytetty ruisku 300 mg

Kirkas tai läpikuultava, väritön tai vaaleankeltainen steriili liuos, jossa ei ole näkyviä hiukkasia ja jonka pH-arvo on noin 5,9.

Hinta ja pakkaustiedot